Fish as an important part of a healthy diet
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871728" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871728 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Ryby ako významná súčasť zdravej výživy
Popis výsledku v původním jazyce
Svalovina kaprů obsahovala v průměru 79,40 resp. 78,27 g vody na 100 g. Tato vysoká hladina vody je typická i pro jiné druhy mořských a sladkovodních ryb. Podle našich analýz svalovina kapra obsahuje v průměru 1,24 resp. 2,26 g celkového tuku na 100 g masa. Významné rozdíly mezi rybami jsou v obsahu mastných kyselin, kapr není z tohoto pohledu významný druh. Svalovina kaprů má průměrný obsah cholesterolu: 84,36 mg, resp. 104,77 mg na 100 g masa. Průměrný celkový obsah bílkovin je možné charakterizovat jako nízký: 17,76 g resp. 18,26 g na 100 g, ale naopak vyšší ve srovnání s jinými druhy. Nízký obsah bílkovin se odráží také v nízkém obsahu aminokyselin. Svalovina kaprů má proteinově vysokou biologickou hodnotou s výskytem veškerých podstatných aminokyselin v optimálním poměru. Výsledky experimentu ukázaly, že limitující aminokyseliny byly zastoupeny cysteinem (v průměru 0865 g, resp. 0857 g na 100 g sušiny). Obsah minerálních látek ve svalovině kapra je vyšší než ve svalovině dalších s
Název v anglickém jazyce
Fish as an important part of a healthy diet
Popis výsledku anglicky
Muscle of carp contain in average 79,40 resp. 78,27 g water per 100 g. This high level of water is typical also for another species of fish from marine and freshwater. According to our analyses muscle of carp have in average 1,24 resp. 2,26 g total fat per 100 g meat. It means that meat of carp has an average contain of fat. Significant differences among fish are in content of essential fatty acids, carp is not important species in this way. Muscle of carp has an average content of cholesterol 84,36 mgresp. 104,77 mg per 100 g meat. The average total content of protein can be characterized as low 17,76 g resp. 18,26 g per 100 g but higher in comparison with another species. The low content of protein reflected amino acids content. The muscle of carp has protein with high biological value with occurrence of all essential amino acids in optimal relation. Results of our experiment showed that limited amino acid was represented by cysteine (in average 0,865 g resp. 0,857 g per 100 g dry m
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Nové smery vo výžive a v životnom štýle l'udí
ISBN
978-80-558-0629-7
Počet stran výsledku
30
Strana od-do
227-256
Počet stran knihy
422
Název nakladatele
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Místo vydání
Nitra
Kód UT WoS kapitoly
—