Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fish as an important part of a healthy diet

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871728" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871728 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Ryby ako významná súčasť zdravej výživy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Svalovina kaprů obsahovala v průměru 79,40 resp. 78,27 g vody na 100 g. Tato vysoká hladina vody je typická i pro jiné druhy mořských a sladkovodních ryb. Podle našich analýz svalovina kapra obsahuje v průměru 1,24 resp. 2,26 g celkového tuku na 100 g masa. Významné rozdíly mezi rybami jsou v obsahu mastných kyselin, kapr není z tohoto pohledu významný druh. Svalovina kaprů má průměrný obsah cholesterolu: 84,36 mg, resp. 104,77 mg na 100 g masa. Průměrný celkový obsah bílkovin je možné charakterizovat jako nízký: 17,76 g resp. 18,26 g na 100 g, ale naopak vyšší ve srovnání s jinými druhy. Nízký obsah bílkovin se odráží také v nízkém obsahu aminokyselin. Svalovina kaprů má proteinově vysokou biologickou hodnotou s výskytem veškerých podstatných aminokyselin v optimálním poměru. Výsledky experimentu ukázaly, že limitující aminokyseliny byly zastoupeny cysteinem (v průměru 0865 g, resp. 0857 g na 100 g sušiny). Obsah minerálních látek ve svalovině kapra je vyšší než ve svalovině dalších s

  • Název v anglickém jazyce

    Fish as an important part of a healthy diet

  • Popis výsledku anglicky

    Muscle of carp contain in average 79,40 resp. 78,27 g water per 100 g. This high level of water is typical also for another species of fish from marine and freshwater. According to our analyses muscle of carp have in average 1,24 resp. 2,26 g total fat per 100 g meat. It means that meat of carp has an average contain of fat. Significant differences among fish are in content of essential fatty acids, carp is not important species in this way. Muscle of carp has an average content of cholesterol 84,36 mgresp. 104,77 mg per 100 g meat. The average total content of protein can be characterized as low 17,76 g resp. 18,26 g per 100 g but higher in comparison with another species. The low content of protein reflected amino acids content. The muscle of carp has protein with high biological value with occurrence of all essential amino acids in optimal relation. Results of our experiment showed that limited amino acid was represented by cysteine (in average 0,865 g resp. 0,857 g per 100 g dry m

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Nové smery vo výžive a v životnom štýle l'udí

  • ISBN

    978-80-558-0629-7

  • Počet stran výsledku

    30

  • Strana od-do

    227-256

  • Počet stran knihy

    422

  • Název nakladatele

    Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Kód UT WoS kapitoly