Výskyt olova u kapra obecného Cyprinus carpio
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001735" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001735 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt olova u kapra obecného Cyprinus carpio
Popis výsledku v původním jazyce
Rybí maso je jednou z důležitých složek naší potravy. Je zařazeno mezi významné potraviny vzhledem ke vhodnému aminokyselinovému složení a obsahu esenciálních aminokyselin, dobré stravitelnosti, nízkému obsahu tuků ve srovnání s masem hovězím i drůbežíma pro organismus cenných ?-3 nenasycených mastných kyselin. Je třeba však upozornit i na možné riziko kontaminace ryb pocházejících z vod s ekologickou zátěží. Naše studie se zabývá zjištěním obsahů (koncentrací) olova u tržních kaprů Cyprinus carpio z velkochovu.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of lead in common carp Cyprinus carpio
Popis výsledku anglicky
Fish meat is one of the important components in human food. It ranks among important food because of its favourable amino acid composition and the contents of essential amino acids, good digestibility and low fat content as compared to beef and poultry.It also contains valuable ?-3 unsaturated fatty acids. However, attention has to be paid to possible contamination of fish coming from water bodies with environmental burden. Our study deals with content of lead in Common Carp (Cyprinus carpio) farmed for retail.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XXXVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-049-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—