Využití amarantu v potravinářském průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F05%3A63504242" target="_blank" >RIV/70883521:28110/05:63504242 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Utilisation of amaranth in food-processing industry
Popis výsledku v původním jazyce
Literature study describes the importance of leaves and grains of amaranth being more applied in food-products, dietary food and food supplements. Amaranth flour is known for higher protein content than wheat one and takes the advantage of balanced amino-acids content. In comparison with wheat flour there is much higher content of all essential amino acids in amaranth flour. Non-gluten property is a great advantage of amaranth flour as no allergic reactions take place. In addition, amaranth contains fibre and a high amount of Fe. Literature study brings variety kinds of food-products made from amaranth, such as amaranth flour, amaranth grain, extruded products etc. and their characterisation. Furthermore, food supplements from amaranth, such as amaranth oil, fibre, extract or tea.
Název v anglickém jazyce
Utilisation of amaranth in food-processing industry
Popis výsledku anglicky
Literature study describes the importance of leaves and grains of amaranth being more applied in food-products, dietary food and food supplements. Amaranth flour is known for higher protein content than wheat one and takes the advantage of balanced amino-acids content. In comparison with wheat flour there is much higher content of all essential amino acids in amaranth flour. Non-gluten property is a great advantage of amaranth flour as no allergic reactions take place. In addition, amaranth contains fibre and a high amount of Fe. Literature study brings variety kinds of food-products made from amaranth, such as amaranth flour, amaranth grain, extruded products etc. and their characterisation. Furthermore, food supplements from amaranth, such as amaranth oil, fibre, extract or tea.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů
ISBN
80-214-2984-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
343-346
Název nakladatele
Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 9. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—