Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití amarantu v potravinářském průmyslu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F05%3A63504242" target="_blank" >RIV/70883521:28110/05:63504242 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Utilisation of amaranth in food-processing industry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Literature study describes the importance of leaves and grains of amaranth being more applied in food-products, dietary food and food supplements. Amaranth flour is known for higher protein content than wheat one and takes the advantage of balanced amino-acids content. In comparison with wheat flour there is much higher content of all essential amino acids in amaranth flour. Non-gluten property is a great advantage of amaranth flour as no allergic reactions take place. In addition, amaranth contains fibre and a high amount of Fe. Literature study brings variety kinds of food-products made from amaranth, such as amaranth flour, amaranth grain, extruded products etc. and their characterisation. Furthermore, food supplements from amaranth, such as amaranth oil, fibre, extract or tea.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilisation of amaranth in food-processing industry

  • Popis výsledku anglicky

    Literature study describes the importance of leaves and grains of amaranth being more applied in food-products, dietary food and food supplements. Amaranth flour is known for higher protein content than wheat one and takes the advantage of balanced amino-acids content. In comparison with wheat flour there is much higher content of all essential amino acids in amaranth flour. Non-gluten property is a great advantage of amaranth flour as no allergic reactions take place. In addition, amaranth contains fibre and a high amount of Fe. Literature study brings variety kinds of food-products made from amaranth, such as amaranth flour, amaranth grain, extruded products etc. and their characterisation. Furthermore, food supplements from amaranth, such as amaranth oil, fibre, extract or tea.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    80-214-2984-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    343-346

  • Název nakladatele

    Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    20. 9. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku