Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pěstování amarantu a jeho význam ve výživě člověka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A_____%2F01%3A00004257" target="_blank" >RIV/60076658:_____/01:00004257 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Pěstování amarantu a jeho význam ve výživě člověka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The contribution summarize the obtained piece of knowledge from field attemps with growing plants of Amarantus. From the viewpoint of utilization it is necessary to mention amaranth flour with its high contents of essential amino-acids (lyzin, leucin)andabsence of gluten. The flour seems to be a suitable component for mixtures with vheat or rice. Amaranth products are suitable for individuals suffering from"celiakie", food allergy, or for babies (up to 1 year of age) for production of formulas re placing breast-feeding. Am flour also helps aterosclerosis prevention as well as the prevention of heart problems, lower limbs problems, angina pectoris, heart attach, brain stroke or diabetes and obezity. Due to the high contents of fibre and starch it curesand prevents constipation, diarrhea or intestinal inflamations. Amaranth oil contains unsaturated fatty acids (linol) which reduce the levels of cholesterol. The oil can be used cold as an ingredient for food products as margarine or sal

  • Název v anglickém jazyce

    Pěstování amarantu a jeho význam ve výživě člověka

  • Popis výsledku anglicky

    The contribution summarize the obtained piece of knowledge from field attemps with growing plants of Amarantus. From the viewpoint of utilization it is necessary to mention amaranth flour with its high contents of essential amino-acids (lyzin, leucin)andabsence of gluten. The flour seems to be a suitable component for mixtures with vheat or rice. Amaranth products are suitable for individuals suffering from"celiakie", food allergy, or for babies (up to 1 year of age) for production of formulas re placing breast-feeding. Am flour also helps aterosclerosis prevention as well as the prevention of heart problems, lower limbs problems, angina pectoris, heart attach, brain stroke or diabetes and obezity. Due to the high contents of fibre and starch it curesand prevents constipation, diarrhea or intestinal inflamations. Amaranth oil contains unsaturated fatty acids (linol) which reduce the levels of cholesterol. The oil can be used cold as an ingredient for food products as margarine or sal

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta fytotechnica et zootechnica

  • ISSN

    80-7137-959-X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2002

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    212-213

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus