Pěstování amarantu a jeho význam ve výživě člověka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A_____%2F01%3A00004257" target="_blank" >RIV/60076658:_____/01:00004257 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Pěstování amarantu a jeho význam ve výživě člověka
Popis výsledku v původním jazyce
The contribution summarize the obtained piece of knowledge from field attemps with growing plants of Amarantus. From the viewpoint of utilization it is necessary to mention amaranth flour with its high contents of essential amino-acids (lyzin, leucin)andabsence of gluten. The flour seems to be a suitable component for mixtures with vheat or rice. Amaranth products are suitable for individuals suffering from"celiakie", food allergy, or for babies (up to 1 year of age) for production of formulas re placing breast-feeding. Am flour also helps aterosclerosis prevention as well as the prevention of heart problems, lower limbs problems, angina pectoris, heart attach, brain stroke or diabetes and obezity. Due to the high contents of fibre and starch it curesand prevents constipation, diarrhea or intestinal inflamations. Amaranth oil contains unsaturated fatty acids (linol) which reduce the levels of cholesterol. The oil can be used cold as an ingredient for food products as margarine or sal
Název v anglickém jazyce
Pěstování amarantu a jeho význam ve výživě člověka
Popis výsledku anglicky
The contribution summarize the obtained piece of knowledge from field attemps with growing plants of Amarantus. From the viewpoint of utilization it is necessary to mention amaranth flour with its high contents of essential amino-acids (lyzin, leucin)andabsence of gluten. The flour seems to be a suitable component for mixtures with vheat or rice. Amaranth products are suitable for individuals suffering from"celiakie", food allergy, or for babies (up to 1 year of age) for production of formulas re placing breast-feeding. Am flour also helps aterosclerosis prevention as well as the prevention of heart problems, lower limbs problems, angina pectoris, heart attach, brain stroke or diabetes and obezity. Due to the high contents of fibre and starch it curesand prevents constipation, diarrhea or intestinal inflamations. Amaranth oil contains unsaturated fatty acids (linol) which reduce the levels of cholesterol. The oil can be used cold as an ingredient for food products as margarine or sal
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta fytotechnica et zootechnica
ISSN
80-7137-959-X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2002
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
212-213
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—