Transportní a manipulační stres před porážkou a jeho vliv na parametry oxidativního stresu v krvi kura domácího
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878836" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878836 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Transportní a manipulační stres před porážkou a jeho vliv na parametry oxidativního stresu v krvi kura domácího
Popis výsledku v původním jazyce
V technologiích intenzivního chovu jsou hospodářská zvířata často vystavována stresujícím faktorům, které narušují jejich welfare. Kur domácí je během porážky více či méně stresován manipulací, délkou či podmínkami transportu. Působení stresu na zvířata je obvykle hodnoceno prostřednictvím biochemických či hematologických ukazatelů metabolismu ze vzorků krve zvířete. V současnosti však byly získány značné důkazy o přímé souvislosti oxidativního stresu se stresem u zvířat. Cílem práce bylo hodnocení vlivu transportního či manipulačního stresu na ukazatele oxidativního stresu v plazmě u kura domácího v různých časových intervalech před porážkou na vykládce a na lince po porážce v intervalech a začátku směnu, v přibližné polovině a na konci porážení na jatkách. Celkem bylo odebráno 90 ks nosnic z jedné stejné dodávky a v krevní plazmě byly stanoveny produkty lipoperoxidace (TBARS), karbonalované proteiny (CP) a antioxidační kapacita (TEAC). V koncentraci karbonylovaných proteinů (CP) byl vysoce významný (p<0,01) nárůst ve všech porážkových intervalech ve srovnání se skupinou nosnic odebraných na začátku směny na vykládce e. Lipidní peroxidace TBARS vysoce významně (p<0,01) narůstala u nosnic s vykládkou na konci směny a ve všech porážkových skupinách ve srovnání se skupinou nosnic odebraných na začátku směny na vykládce. Antioxidační kapacita TEAC vysoce významně (p<0,01) klesala u nosnic s vykládkou na konci směny a ve všech porážkových skupinách ve srovnání se skupinou nosnic odebraných na začátku směny na vykládce. Mezi jednotlivými metodami stanovení ukazatelů oxidativního stresu byly rovněž nalezeny statisticky vysoce významné korelace (p<0,01). Výsledky této práce potvrzují významné souvislosti podmínek porážky u drůbeže s parametry oxidativního stresu. Použité ukazatele oxidativního stresu mezi sebou mají vztah a lze je spolu s tradičními ukazateli stresu použít pro hodnocení welfare drůbeže při porážení.
Název v anglickém jazyce
Transport and pre-slaughter handling stress and its effect on parameters of oxidative stress in the blood of a domestic chicken
Popis výsledku anglicky
In intensive farming technologies, livestock are often exposed to stressors that disrupt their welfare. During slaughter, poultry is more or less stressed by the handling, length or conditions of transport. The effect of stress on animals is usually assessed using biochemical or haematological indicators of metabolism from animal blood samples. However, considerable evidence now has been obtained that the oxidative stress is directly related to stress in animals. The aim of the study was to evaluate the effect of transport or handling stress on indicators of oxidative stress in domestic chicken plasma at different time intervals before slaughter at the unloading of laying hens and the line after slaughter at intervals at the beginning of the shift, about half and athe end of slaughter in slaughterhouse. A total of 90 blood samples were collected from the same transport of laying hens and lipoperoxidation products (TBARS), carbonylated proteins (CP) and antioxidant capacity (TEAC) were determined in their blood plasma. There was a highly significant (p<0,01) increase in the concentration of carbonylated proteins (CP) at all slaughter intervals compared to the group of laying hens collected at the beginning of the shift and unloading. Lipid peroxidation (TBARS) increased significantly (p<0,01) in laying hens unloaded at the end of the shift and in all slaughter groups compared to the group of laying hens taken at the beginning of the shift at the unloading. The antioxidant capacity (TEAC) decreased significantly (<0,01) in laying hens taken at the beginning of the shift at the unloading. Statistically highly significant correlations were also found among the individual methods of determining the indicators of oxidative stress (p<0,01). The results of this study confirm the significant relationship between slaughter conditions in poultry and the parameters of oxidative stress. The oxidative stress indicators used in this work are interrelated and can be used in addition to traditional stress indicators to assess the welfare of poultry at slaughter.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ochrana zvířat a welfare 2020
ISBN
978-80-7305-844-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
347-354
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
24. 9. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—