Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of carrageenan in jellies with new methylene blue dye using spectrophotometry, smartphone-based colorimetry and spectrophotometric titration

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879101" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879101 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.scielo.br/j/cta/a/HN6LCmwsn8Drf3bmMmrp6bB/?format=pdf&lang=en" target="_blank" >https://www.scielo.br/j/cta/a/HN6LCmwsn8Drf3bmMmrp6bB/?format=pdf&lang=en</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1590/fst.01220" target="_blank" >10.1590/fst.01220</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of carrageenan in jellies with new methylene blue dye using spectrophotometry, smartphone-based colorimetry and spectrophotometric titration

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Carrageenan is a seaweed polysaccharide widely used as a food gelling and thickening agent. The New Methylene Blue dye was tested as an analytical reagent for the quantification of carrageenan in commercial jelly samples. The main spectral peaks of the dye decrease with increasing carrageenan-to-dye molar ratio up to 1. Three analytical procedures were tested: (i) spectrophotometric measurement at 590 nm, (ii) smartphone-based color measurement within the RGB color model and (iii) spectrophotometric titration at 625 nm. All the procedures provide straight calibration lines. Spectrophotometry provides better linearity as compared to smartphone-based colorimetry. Range of determination is dependent on type and purity of carrageenan. The spectrophotometric titration procedure provides lower values of limit of determination due to longer optical path used. Typical food additives used in jelly deserts do not interfere significantly with the proposed analytical approach.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of carrageenan in jellies with new methylene blue dye using spectrophotometry, smartphone-based colorimetry and spectrophotometric titration

  • Popis výsledku anglicky

    Carrageenan is a seaweed polysaccharide widely used as a food gelling and thickening agent. The New Methylene Blue dye was tested as an analytical reagent for the quantification of carrageenan in commercial jelly samples. The main spectral peaks of the dye decrease with increasing carrageenan-to-dye molar ratio up to 1. Three analytical procedures were tested: (i) spectrophotometric measurement at 590 nm, (ii) smartphone-based color measurement within the RGB color model and (iii) spectrophotometric titration at 625 nm. All the procedures provide straight calibration lines. Spectrophotometry provides better linearity as compared to smartphone-based colorimetry. Range of determination is dependent on type and purity of carrageenan. The spectrophotometric titration procedure provides lower values of limit of determination due to longer optical path used. Typical food additives used in jelly deserts do not interfere significantly with the proposed analytical approach.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Science and Technology

  • ISSN

    0101-2061

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    S1

  • Stát vydavatele periodika

    BR - Brazilská federativní republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    81-90

  • Kód UT WoS článku

    000642013200011

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85104453256