Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detection and quantification of carrageenan in jelly candies using lectin histochemistry and photometric titration

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880098" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880098 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1007/s00217-022-04112-w" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/s00217-022-04112-w</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-022-04112-w" target="_blank" >10.1007/s00217-022-04112-w</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Detection and quantification of carrageenan in jelly candies using lectin histochemistry and photometric titration

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Carrageenan, a red seaweed polysaccharide, is used as a gelling and thickening agent in many foods. The promising method for the quantitation of carrageenan is photometric titration with the New Methylene Blue. In this work, the dye titration method was improved using an immersion optical probe instead a spectrophotometer. For this reason, the titrant dye concentration was optimized. The improved method was tested by determining carrageenan in commercial jelly candies. In parallel, qualitative detection of carrageenan was performed using lectin histochemistry. Both methods are well applicable to transparent jellies. However, highly turbid suspensions of milk and chocolate components disturb the optical signal during photometric titration. The milk, toffee and cocoa components also interfere with the lectin histochemistry. The content of carrageenan correlates with the candy texture. The soft candies contain carrageenan in the range from 0.08 to 1.6 wt. %, while the hard candies contain from 2 to 2.5 wt.%.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection and quantification of carrageenan in jelly candies using lectin histochemistry and photometric titration

  • Popis výsledku anglicky

    Carrageenan, a red seaweed polysaccharide, is used as a gelling and thickening agent in many foods. The promising method for the quantitation of carrageenan is photometric titration with the New Methylene Blue. In this work, the dye titration method was improved using an immersion optical probe instead a spectrophotometer. For this reason, the titrant dye concentration was optimized. The improved method was tested by determining carrageenan in commercial jelly candies. In parallel, qualitative detection of carrageenan was performed using lectin histochemistry. Both methods are well applicable to transparent jellies. However, highly turbid suspensions of milk and chocolate components disturb the optical signal during photometric titration. The milk, toffee and cocoa components also interfere with the lectin histochemistry. The content of carrageenan correlates with the candy texture. The soft candies contain carrageenan in the range from 0.08 to 1.6 wt. %, while the hard candies contain from 2 to 2.5 wt.%.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

    1438-2385

  • Svazek periodika

    248

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    3071-3080

  • Kód UT WoS článku

    000842572900001

  • EID výsledku v databázi Scopus