MOL-PCR identifikace patogenních bakterií v mase a masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879304" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879304 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/posters/index.html" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/posters/index.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
MOL-PCR identifikace patogenních bakterií v mase a masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Identifikace patogenů se stále více zaměřuje na metody molekulární biologie využívající specifické úseky genomu pro jejich detekci či případnou charakterizaci. Metoda MOL-PCR založená na technologii xMAP umožňuje detekovat současně až 50 různých cílů v jednom vzorku. Klíčem k detekci cílové DNA je ligace dvou fragmentů DNA za vzniku funkčního templátu pro následnou PCR amplifikaci. Kromě toho každý fragment nese jedinečnou sekvenci, která jej identifikuje v následné analýze suspenzních array pomocí hybridizace fragmentů DNA s fluorescenčně značenými mikrosférami. Navržený test umožňuje současnou detekci významných alimentárních patogenů - Bacillus cereus, Campylobacter jejuni, Escherichia coli (STEC), Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Clostridium botulinum a Salmonella enterica. Každý patogen je identifikován alespoň dvěma nezávislými cílovými sekvencemi, což významně zvyšuje spolehlivost, robustnost a specifičnost získaných výsledků.
Název v anglickém jazyce
MOL-PCR identification of pathogenic bacteria in meat and meat products
Popis výsledku anglicky
The identification of pathogens has been increasingly focused on methods of molecular biology using specific sections of the genome for their detection or possible characterization. The MOL-PCR method based on xMAP technology allows to detect simultaneously up to 50 different targets in one sample. The key of target DNA detection is the ligation of two DNA fragments to form a functional template for subsequent PCR amplification. In addition, each fragment carries a unique sequence that identifies it in subsequent suspension arrays analysis using hybridization of DNA fragments to fluorescently labelled microspheres. The designed assay allows for the simultaneous detection of important foodborne pathogens - Bacillus cereus, Campylobacter jejuni, Escherichia coli (STEC), Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Clostridium botulinum and Salmonella enterica. Each pathogen is identified by at least two independent target sequences, which significantly increases the reliability, robustness and specificity of the results obtained.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rychlé, komplexní a multiplexní metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnění v potravinách živočišného a rostlinného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLI: Nové trendy zvyšovania kvality a zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov
ISBN
978-80-8077-733-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
270-274
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
23. 11. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—