Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Proč a jak klesá hodnota pH ve svalech při jejich přeměně v maso

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879325" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879325 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-3/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-3/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Proč a jak klesá hodnota pH ve svalech při jejich přeměně v maso

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem přehledového článku je informovat o současných poznatcích biochemických procesů ve svalech po porážce jatečných zvířat s ohledem na vývoj hodnot pH v mase. Bezprostředním zdrojem energie pro sval je ATP (adenosintrifosfát). Existují tři hlavní energetické dráhy, kterými svaly obnovují hladinu ATP. Patří mezi ně tzv. fosfagenový systém, glykolýza a oxidační fosforylace. Schopnost fosfagenového systému udržet postmortálně ve svalech rovnováhu ATP je omezena na dostupnou koncentraci kreatinfosfátu (PCr) a adenosinových nukleotidů v okamžiku porážky. Jakmile klesne hladina PCr pod určitou hladinu, stane se dominantní metabolickou dráhou na produkci ATP odbourávání svalového glykogenu (glykogenolýza) a glykolýza. Rozdílný energetický metabolismus ve svalech je určený množstevními poměry přítomných svalových vláken, což ovlivňuje tempo a rozsah poklesu hodnot pH. Průběh a intenzita okyselení svalu se odráží v řadě kvalitativních znaků, jako jsou barva masa, vaznost, křehkost nebo šťavnatost.

  • Název v anglickém jazyce

    Why and how the pH value in the muscles decreases during the conversion into meat

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the article is to inform about current knowledge of biochemical processes in muscles after slaughter with regard to the development of pH values in meat. The immediate source of energy for muscle is ATP (adenosine triphosphate). There are three main energy pathways by which muscles restore ATP levels. These include the so-called phosphagen system, glycolysis and oxidative phosphorylation. The ability of the phosphagen system to maintain ATP balance postmortem in muscle is limited to the available concentration of creatine phosphate (PCr) and adenosine nucleotides at the time of slaughter. Once PCr levels fall below a certain level, muscle glycogen degradation (glycogenolysis) and glycolysis become the dominant metabolic pathways for ATP production. The different energy metabolism in the muscles is determined by the quantity ratios of the muscle fibers present, which affects the rate and extent of the decrease in pH values. The course and intensity of muscle acidification is reflected in a number of qualitative characteristics, such as meat color, firmness, tenderness or juiciness.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    34-38

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus