Porovnaní pylového profilu rousek a medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879456" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879456 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/posters/index.html" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/posters/index.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnaní pylového profilu rousek a medu
Popis výsledku v původním jazyce
Podle zastoupení pylových zrn v medu lze poznat, odkud med pochází. Vědní obor, který se této problematice věnuje, se nazývá melissopalynologie. Pyl, který včely sbírají, formují do malých barevných rousek. Cílem práce bylo porovnat profil pylových zrn v pylových rouskách a v medu. Bylo testováno deset vzorků rousek a medu z různých včelstev z České republiky. Med a pylové rousky byly analyzovány metodou kvantitativní analýzy a následně statisticky vyhodnoceny. Pokud byl dominantním pylem rousek pyl Brassica napus, byl dominantním pylem i v medu.
Název v anglickém jazyce
Comparison of pollen grain profile in pollen pellets and honey
Popis výsledku anglicky
According to the pollen profile in honey, it is possible to know where the honey comes from. The science involved in this issue is called melissopalynology. The pollen that bees collect is formed into small, coloured pollen pellets. The aim of the work was to compare the pollen profile of pollen pellets and pollen profile of the honey. Ten samples of honey and pollen pellets from various beehives from the Czech Republic were tested. Honey and pollen pellets were analyzed by quantitative analysis and then statistically evaluated. When Brassica napus pollen was the dominant pollen in pollen pellets, it was also dominant in the honey.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLI: Nové trendy zvyšovania kvality a zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov
ISBN
978-80-8077-733-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
213-217
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
23. 11. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—