Vliv přítomnosti pylu na bioaktivní vlastnosti medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879547" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879547 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk_1.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk_1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přítomnosti pylu na bioaktivní vlastnosti medu
Popis výsledku v původním jazyce
V každém medu je určitý počet pylových zrn. To může poskytovat základní informace o botanickém a zeměpisném původu medu. Přítomnost pylu však může být důležitá i při hodnocení antioxidačních vlastností. V této práci byly vzorky medu od tzv. hobby včelařů ze sezóny 2020 se známým pylovým profilem hodnoceny na obsah celkových polyfenolů a antioxidační aktivitu. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p <0,05) mezi pylovými (P) a filtrovanými (BP) vzorky, a to jak z hlediska obsahu celkových polyfenolů, tak z hlediska antioxidační aktivity. Dále byla zjištěna statisticky vysoce významná korelace (p <0,01) mezi obsahem celkových polyfenolů a antioxidační aktivitou.
Název v anglickém jazyce
Effect of the presence of pollen on the bioactive properties of honey
Popis výsledku anglicky
There are numerous pollen grains in each honey. It can provide essential information on the botanical and geographical origin of honey. However, the presence of pollen can also be important in the evaluation of antioxidant properties. In this work, honey samples from hobby beekeepers from the 2020 season, with a known pollen profile, were evaluated for the content of total polyphenols and antioxidant activity. A statistically significant difference (p <0.05) was found between the pollen (P) and filtered (BP) samples, both in terms of total polyphenols and in terms of antioxidant activity. Furthermore, a statistically highly significant correlation (p <0.01) was found between the content of total polyphenols and antioxidant activity.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-851-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
23-25
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 6. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—