Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv obsahu pylových zrn na barvu českých medů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878888" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878888 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf" target="_blank" >https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2020.9788055221687" target="_blank" >10.15414/2020.9788055221687</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv obsahu pylových zrn na barvu českých medů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Barva medu je jednou z důležitých fyzikálně-chemických vlastností medu. Také je důležitým kritériem i pro spotřebitele při nákupu medu. Barva medu je ovlivněna různými faktory, jako je typ nektaru, zpracování medu nebo způsob zpracování. V každém medu je také určitý podíl pylových zrn. V této práci byl studován vliv pylových zrn na barvu medu. Byly vybrány vzorky medu s různým obsahem pylu. Statisticky významná negativní korelace (p &lt;0,05) byla zjištěna v medu s vyšším podílem pylu akátu (20%); statisticky významná pozitivní korelace (p &lt;0,05) byla zjištěna u medu s vyšším podílem pylu lípy (25%).

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of pollen grains on the color of Czech honey

  • Popis výsledku anglicky

    The colour of honey is one of the important physico-chemical properties of honey. It is important criterion for consumers as well, when buying honey. The colour of the honey is influenced by various factors, such as the type of nectar, the processing of the honey or the way it is stored. There is also a certain proportion of pollen grains in each honey. In this work the influence of pollen grains on honey colour was studied. Honey samples were selected to represent various pollen content. A statistically significant negative correlation (p &lt;0,05) was found in honey with a higher proportion of acacia pollen (20 %); statistically significant positive correlation (p &lt;0,05) was found in honey with higher proportion of linden pollen (25 %).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)

  • ISBN

    978-80-552-2168-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    118-121

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    26. 3. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku