Vliv obsahu pylových zrn na barvu českých medů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878888" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878888 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf" target="_blank" >https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/2020.9788055221687" target="_blank" >10.15414/2020.9788055221687</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv obsahu pylových zrn na barvu českých medů
Popis výsledku v původním jazyce
Barva medu je jednou z důležitých fyzikálně-chemických vlastností medu. Také je důležitým kritériem i pro spotřebitele při nákupu medu. Barva medu je ovlivněna různými faktory, jako je typ nektaru, zpracování medu nebo způsob zpracování. V každém medu je také určitý podíl pylových zrn. V této práci byl studován vliv pylových zrn na barvu medu. Byly vybrány vzorky medu s různým obsahem pylu. Statisticky významná negativní korelace (p <0,05) byla zjištěna v medu s vyšším podílem pylu akátu (20%); statisticky významná pozitivní korelace (p <0,05) byla zjištěna u medu s vyšším podílem pylu lípy (25%).
Název v anglickém jazyce
Influence of pollen grains on the color of Czech honey
Popis výsledku anglicky
The colour of honey is one of the important physico-chemical properties of honey. It is important criterion for consumers as well, when buying honey. The colour of the honey is influenced by various factors, such as the type of nectar, the processing of the honey or the way it is stored. There is also a certain proportion of pollen grains in each honey. In this work the influence of pollen grains on honey colour was studied. Honey samples were selected to represent various pollen content. A statistically significant negative correlation (p <0,05) was found in honey with a higher proportion of acacia pollen (20 %); statistically significant positive correlation (p <0,05) was found in honey with higher proportion of linden pollen (25 %).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)
ISBN
978-80-552-2168-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
118-121
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
26. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—