Srovnání kvalitativní a kvantitativní pylové analýzy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877722" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877722 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání kvalitativní a kvantitativní pylové analýzy
Popis výsledku v původním jazyce
V laboratorní praxi jsou pro hodnocení pylových zrn v medu (melissopalynologii) používány dvě základní metody analýzy. V práci se věnujeme srovnání kvalitativní a kvantitativní analýzy na základě obsahu pylových zrn a na základě jejich morfologické charakteristiky. Z pohledu obsahu pylových zrn byla u kvantitativní analýzy dosažena výtěžnost o 72,9 % vyšší ve srovnání s metodou kvalitativní. Rozdíl v morfologii pylových zrn však nebyl potvrzen. Hodnota korelace u plochy pylových zrn byla 0,89 (p<0,05), u poměru délky a šířky 0,98 (p<0,05). S ohledem na vyšší výtěžnost lze kvantitativní analýzu doporučit jako vhodnější metodu pro melissopalynologii. Větší množství pylových zrn rovněž umožnuje lepší klasifikaci dosažených výsledků s možností zatřídění medů podle jejich botanického původu.
Název v anglickém jazyce
Comparison of qualitative and quantitative pollen analysis
Popis výsledku anglicky
In laboratory practice, two basic methods of pollen analysis are used in honey (melissopalynology). In this work we focus on the comparison of qualitative and quantitative pollen analysis based on the content of pollen grains and on their morphological characteristics. In terms of pollen grain content, the quantitative analysis yield was 72.9% higher than the qualitative method. However, the difference in pollen grain morphology was not confirmed. The correlation value for the pollen grain area was 0.89 (p <0.05), for the length to width ratio 0.98 (p <0.05). In view of higher yield, quantitative analysis can be recommended as a more suitable method for melissopalynology. Larger amounts of pollen grains also allow for better classification of the results achieved, with the possibility of classifying honey according to their botanical origin.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-828-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
48-52
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—