Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah omega-3 mastných kyselin v tepelně upraveném mase lososa obecného

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879495" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879495 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah omega-3 mastných kyselin v tepelně upraveném mase lososa obecného

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zabývá stanovením zastoupení n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) v mase lososa obecného po různých tepelných úpravách (na másle, na přepuštěném másle ghee, v páře, pošírování v bujónu, sous-vide, mikrovlnný ohřev). Mastné kyseliny byly stanoveny ve formě methylesterů pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí. Statisticky vysoce významně (p &lt; 0,01) nejnižší obsah n-3 PUFA byl zjištěn v lososu upraveném na másle - kyselina ?-linolenová (ALA) 1,088 +- 0,061 g/100g; kyselina eikosapentaenová (EPA) 0,344 +- 0,020 g/100g; kyselina dokosahexaenová (DHA) 0,845 +- 0,060 g/100g). Statisticky vysoce významně (p &lt; 0,01) nejvyšší množství stanovených n-3 PUFA bylo zjištěno v lososu tepelně upraveném bez tuku v mikrovlnné troubě (ALA 2,138 +- 0,123 g/100g; EPA 0,631 +- 0,014 g/100g; DHA 1,364 +- 0,029 g/100g) a způsobem sous-vide (ALA 2,062 +- 0,102 g/100g; EPA 0,680 +- 0,033 g/100g; DHA 1,251 +- 0,066 g/100g).

  • Název v anglickém jazyce

    Omega-3 fatty acid content in heat treated salmon

  • Popis výsledku anglicky

    This work deals with the determination of the content of n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) in salmon meat after various heat treatments (on butter, on ghee butter, steam, poaching in broth, sous-vide, microwave heating). Fatty acids were determined in the form of methyl esters by gas chromatography with flame ionization detection. Statistically highly significant (p &lt;0.01) the lowest content of n-3 PUFA was found in salmon prepared on butter - alpha-linolenic acid (ALA) 1.088 +- 0.061 g / 100g; eicosapentaenoic acid (EPA) 0.344 +- 0.020 g / 100 g; docosahexaenoic acid (DHA) 0.845 +- 0.060 g / 100 g). Statistically highly significant (p &lt;0.01) the highest amount of determined n-3 PUFA was found in heat-treated salmon without fat in a microwave oven (ALA 2.138 +- 0.123 g / 100g; EPA 0.631 +- 0.014 g / 100g; DHA 1.364 +- 0.029 g / 100g) and by the sous-vide method (ALA 2.062 +- 0.102 g / 100g; EPA 0.680 +- 0.033 g / 100g; DHA 1.251 +- 0.066 g / 100g).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    232-239

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku