Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vybrané aspekty obohacování živočišných produktů o polynenasycené mastné kyseliny n-3

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908985" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908985 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vybrané aspekty obohacování živočišných produktů o polynenasycené mastné kyseliny n-3

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem předkládané studie bylo jednak posoudit účinnost konverze dietární α-linolénové kyseliny (ALA) na LC-PUFA n-3 (polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem) ukládané ve vybraných živočišných produktech (kuřecí svalovina, křepelčí vejce, jedlý hmyz), a dále zjistit depozici eikosapentaénové a dokosahexaénové kyseliny (EPA+DHA) ve tkáních prasat krmených dietou obsahující rybí olej. Procento dietární ALA přeměněné na tkáňové LC-PUFA n-3 se průkazně (P<0,001) snižovalo se zvyšujícím se obsahem ALA v dietě jak v kuřecím mase, tak v křepelčích vejcích. V důsledku krmení dietou obohacenou semenem šalvěje španělské (bohatý zdroj ALA) byl obsah LC-PUFA n-3 v kuřecí prsní, resp. stehenní svalovině, křepelčích vejcích a posledním nymfálním stadiu cvrčka 14, 31, 76, resp. 18 mg/100 g produktu. Obsah EPA+DHA v játrech, útrobním tuku a svalovině prasat krmených dietou s přídavkem 2,5 % rybího oleje byl 413, 1026 a 66 mg/100 g, což přestavuje asi 15, 230, resp. více než 90 % doporučené denní dávky.

  • Název v anglickém jazyce

    Some aspects of enrichment of animal products with polyunsaturated fatty acids n-3

  • Popis výsledku anglicky

    The objectives of the present study was to assess the efficiency of the conversion of dietary α-linolenic acid (ALA) to LC-PUFA n-3 (long-chain polyunsaturated fatty acids) deposited in the selected animal tissues (chicken meat, quail eggs, edible insect), and to evaluate a deposition of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid (EPA+DHA) in tissues of pigs fed a diet enriched with fish oil. With increasing dietary ALA content, the percentage of dietary ALA metabolized to the tissue LC-PUFA n-3 decreased significantly (P<0.001) both in chicken meat and in quail eggs. Feeding the diets containing Salvia hispanica seed (chia; an excellent ALA source) increased LC-PUFA n-3 content in chicken breast meat, thigh meat, quail eggs and cricket last nymphal stadium to 14, 31, 76 and 18 mg/100 g, respectively. EPA+DHA content in the liver, visceral fat and muscle of pigs fed a diet with 2.5 % of fish oil was 413, 1026 and 66 mg/100 g, respectively, which corresponds to 15, 230 and 92 % of the recommended daily intake.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    11-17

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku