Vybrané aspekty obohacování živočišných produktů o polynenasycené mastné kyseliny n-3
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908985" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908985 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vybrané aspekty obohacování živočišných produktů o polynenasycené mastné kyseliny n-3
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předkládané studie bylo jednak posoudit účinnost konverze dietární α-linolénové kyseliny (ALA) na LC-PUFA n-3 (polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem) ukládané ve vybraných živočišných produktech (kuřecí svalovina, křepelčí vejce, jedlý hmyz), a dále zjistit depozici eikosapentaénové a dokosahexaénové kyseliny (EPA+DHA) ve tkáních prasat krmených dietou obsahující rybí olej. Procento dietární ALA přeměněné na tkáňové LC-PUFA n-3 se průkazně (P<0,001) snižovalo se zvyšujícím se obsahem ALA v dietě jak v kuřecím mase, tak v křepelčích vejcích. V důsledku krmení dietou obohacenou semenem šalvěje španělské (bohatý zdroj ALA) byl obsah LC-PUFA n-3 v kuřecí prsní, resp. stehenní svalovině, křepelčích vejcích a posledním nymfálním stadiu cvrčka 14, 31, 76, resp. 18 mg/100 g produktu. Obsah EPA+DHA v játrech, útrobním tuku a svalovině prasat krmených dietou s přídavkem 2,5 % rybího oleje byl 413, 1026 a 66 mg/100 g, což přestavuje asi 15, 230, resp. více než 90 % doporučené denní dávky.
Název v anglickém jazyce
Some aspects of enrichment of animal products with polyunsaturated fatty acids n-3
Popis výsledku anglicky
The objectives of the present study was to assess the efficiency of the conversion of dietary α-linolenic acid (ALA) to LC-PUFA n-3 (long-chain polyunsaturated fatty acids) deposited in the selected animal tissues (chicken meat, quail eggs, edible insect), and to evaluate a deposition of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid (EPA+DHA) in tissues of pigs fed a diet enriched with fish oil. With increasing dietary ALA content, the percentage of dietary ALA metabolized to the tissue LC-PUFA n-3 decreased significantly (P<0.001) both in chicken meat and in quail eggs. Feeding the diets containing Salvia hispanica seed (chia; an excellent ALA source) increased LC-PUFA n-3 content in chicken breast meat, thigh meat, quail eggs and cricket last nymphal stadium to 14, 31, 76 and 18 mg/100 g, respectively. EPA+DHA content in the liver, visceral fat and muscle of pigs fed a diet with 2.5 % of fish oil was 413, 1026 and 66 mg/100 g, respectively, which corresponds to 15, 230 and 92 % of the recommended daily intake.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
11-17
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—