Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of dietary Salvia hispanica seed on the content of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in tissues of selected animal species, including edible insects

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00211148" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00211148 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2013.06.010" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2013.06.010</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2013.06.010" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2013.06.010</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of dietary Salvia hispanica seed on the content of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in tissues of selected animal species, including edible insects

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to compare the deposition of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAn-3) in chicken breast meat (BM), thigh meat, quail eggs (QE) and tissues of two edible insect species (cricket [CR] and giant mealworm beetle [MB]) when feeding the animals with different amounts of Salvia hispanica seeds (SHS; source of linolenic acid). The highest (P < 0.05) LC-PUFAn-3 concentration in BM, TM and QE (11.7, 36.5 and 106 mg/100 g of fresh matter) was reached with the dietary SHS content of 60 g/kg (chickens) and 75 g/kg (quails), respectively. The eicosapentaenoic acid (EPA) concentration in CR fed the diet containing 500 g/kg of SHS was 17 mg/100 g. When adjusted for changing linolenic acid intake, LC-PUFAn-3 content in BM, TM, QEand CR was 14, 31, 76 and 20 mg/100 g.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of dietary Salvia hispanica seed on the content of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in tissues of selected animal species, including edible insects

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to compare the deposition of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAn-3) in chicken breast meat (BM), thigh meat, quail eggs (QE) and tissues of two edible insect species (cricket [CR] and giant mealworm beetle [MB]) when feeding the animals with different amounts of Salvia hispanica seeds (SHS; source of linolenic acid). The highest (P < 0.05) LC-PUFAn-3 concentration in BM, TM and QE (11.7, 36.5 and 106 mg/100 g of fresh matter) was reached with the dietary SHS content of 60 g/kg (chickens) and 75 g/kg (quails), respectively. The eicosapentaenoic acid (EPA) concentration in CR fed the diet containing 500 g/kg of SHS was 17 mg/100 g. When adjusted for changing linolenic acid intake, LC-PUFAn-3 content in BM, TM, QEand CR was 14, 31, 76 and 20 mg/100 g.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    36-43

  • Kód UT WoS článku

    328308300006

  • EID výsledku v databázi Scopus