Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chromatografické stanovení polynenasycených mastných kyselin ve vybraných živočišných tkáních

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908022" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908022 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2015_02_140-146.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2015_02_140-146.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chromatografické stanovení polynenasycených mastných kyselin ve vybraných živočišných tkáních

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Navrženou metodu zahrnující extrakci celkových lipidů směsí hexan/2-propanol a derivatizaci mastných kyselin pomocí methanolového roztoku BF3 lze úspěšně použít pro spolehlivé stanovení PUFA v rozdílných matricích od potravin (maso, vejce), přes metabolicky aktivní vnitřní orgány (játra - aplikace v biomedicínském výzkumu), po tkáně hmyzu. Při použití vhodné kolony (DB-23, 60 m x 0,25 mm x 0,25 mikrom) byla i na starším typu přístroje (Fisons 8000) dosažena vysoká kvalita analytické metody: mez detekcev rozsahu 0,32 (18:2n-6) - 0,42 (22:6n-3) mg/100 g čerstvé hmoty; dlouhodobá opakovatelnost od 1,1 % (18:3n-3) po 2,5 % (22:4n-6); návratnost v rozsahu 83 % (18:2n-6) - 105 % (22:5n-3).

  • Název v anglickém jazyce

    Chromatographic Determination of Polyunsaturated Fatty Acids in Selected Animal Tissues

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the study was to standardize GC determination of polyunsaturated fatty acids in animal tissues by lipid extraction with a hexane/propan-2-ol mixture and subsequent derivatization with CH3ONa/BF3. The limits of detection and recoveries for 18:2n-6, 20:4n-6, 18:3n-3, 20:5n-3, 22:5n-3 and 22:6n-3 fatty acids was in the range 0.32-0.42 mg/100 g, and 83-105 %, respectively. The content of physiologically important icosapentaenoic acid(EPA) in chicken breast meat, thigh meat, quail eggs and cricket nymphs was 3, 10, 51 and 21 mg/100 g of fresh matter (P < 0.05). The EPA contents in livers of laboratory rats fed diets supplemented with palm oil, safflower oil and fish oil was 4, 3 and 342 mg/100 g, respectively(P < 0.05).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    109

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    140-146

  • Kód UT WoS článku

    000352100900010

  • EID výsledku v databázi Scopus