Effect of dietary sunflower, linseed or fish oil on cholesterol and fatty acid content in turkey meat.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200037" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200037 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of dietary sunflower, linseed or fish oil on cholesterol and fatty acid content in turkey meat.
Popis výsledku v původním jazyce
Total cholesterol and 15 fatty acids were determined in breast meat (BM) and thigh meat (TM) of BUT Big 6 turkeys fed either a control diet (C) or diets enriched with sunflower oil (S), linseed oil (L) and fish oil (F), respectively. The L-diet as compared to the C-diet decreased (P<0.05) cholesterol content in BM of both males (40.7 vs. 57.3 mg/100 g) and females (51.9 vs. 57.3 mg/100 g), and in TM of males (71.1 vs. 84.4 - 85.5 mg/100 g). The ratio of n-6/n-3 PUFA (polyunsaturated fatty acids) in BM and TM of L-turkeys of both sexes (1.3 and 0.9 - 1.0, respectively) was not different (P>0.05) from corresponding tissues of F-groups. The content of very long chain n-3 PUFA was in BM and in TM of L-turkeys lower P<0.05) than in F-birds (67 vs. 116 and 151 vs. 254 mg/100 g).
Název v anglickém jazyce
Effect of dietary sunflower, linseed or fish oil on cholesterol and fatty acid content in turkey meat.
Popis výsledku anglicky
Total cholesterol and 15 fatty acids were determined in breast meat (BM) and thigh meat (TM) of BUT Big 6 turkeys fed either a control diet (C) or diets enriched with sunflower oil (S), linseed oil (L) and fish oil (F), respectively. The L-diet as compared to the C-diet decreased (P<0.05) cholesterol content in BM of both males (40.7 vs. 57.3 mg/100 g) and females (51.9 vs. 57.3 mg/100 g), and in TM of males (71.1 vs. 84.4 - 85.5 mg/100 g). The ratio of n-6/n-3 PUFA (polyunsaturated fatty acids) in BM and TM of L-turkeys of both sexes (1.3 and 0.9 - 1.0, respectively) was not different (P>0.05) from corresponding tissues of F-groups. The content of very long chain n-3 PUFA was in BM and in TM of L-turkeys lower P<0.05) than in F-birds (67 vs. 116 and 151 vs. 254 mg/100 g).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
16th European Symposium on the Quality of Poultry Meat
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
472-478
Název nakladatele
World´s Poultry Science Association
Místo vydání
France
Místo konání akce
Saint-Brieuc; France
Datum konání akce
23. 9. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—