Cholesterol content in meat of some poultry and fish species as influenced by live weight and total lipid content
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200017" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200017 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Cholesterol content in meat of some poultry and fish species as influenced by live weight and total lipid content
Popis výsledku v původním jazyce
Total cholesterol content in 24 fillets (F) of males and females of common carp, 35 samples of male chicken breast meat (BM) and thigh meat (TM), and 48 samples of male turkey BM and TM, resp., was determined by high-performance liquid chromatography after total lipid(TL) extraction using n-hexane/2-propanol mixture.Cholesterol content in male carp fillets (77.6 mg/100 g) was higher (P<0.001) in comparison with females (69.4 mg/100 g).Irrespective of the sex differences, cholesterol content increased(P< 0.01) in the sequence chicken BM (53.0 mg/100 g) = turkey BM (53.0) < turkey TM (61.5) < carp F (73.5) < chicken TM (82.9 mg/100 g). Cholesterol content in chicken TM decreased (P < 0.05) with increasing live weight reached at the age of 43 days, but did not change (P > 0.05) in other tested tissues. Cholesterol concentration in TL of all five tested tissues within three animal species decreased sharply (P < 0.001) with increasing TL content reached in a given tissue at the fixed age.
Název v anglickém jazyce
Cholesterol content in meat of some poultry and fish species as influenced by live weight and total lipid content
Popis výsledku anglicky
Total cholesterol content in 24 fillets (F) of males and females of common carp, 35 samples of male chicken breast meat (BM) and thigh meat (TM), and 48 samples of male turkey BM and TM, resp., was determined by high-performance liquid chromatography after total lipid(TL) extraction using n-hexane/2-propanol mixture.Cholesterol content in male carp fillets (77.6 mg/100 g) was higher (P<0.001) in comparison with females (69.4 mg/100 g).Irrespective of the sex differences, cholesterol content increased(P< 0.01) in the sequence chicken BM (53.0 mg/100 g) = turkey BM (53.0) < turkey TM (61.5) < carp F (73.5) < chicken TM (82.9 mg/100 g). Cholesterol content in chicken TM decreased (P < 0.05) with increasing live weight reached at the age of 43 days, but did not change (P > 0.05) in other tested tissues. Cholesterol concentration in TL of all five tested tissues within three animal species decreased sharply (P < 0.001) with increasing TL content reached in a given tissue at the fixed age.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP525%2F01%2FP078" target="_blank" >GP525/01/P078: Vliv pohlaví, intenzity růstu, poměru živin v krmné dávce a tepelné úpravy na obsah cholesterolu, mastných kyselin, tuku a bílkovin v rybím mase</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
26
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
7692-7697
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—