Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cholesterol content in meat of some poultry and fish species as influenced by live weight and total lipid content

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200017" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200017 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cholesterol content in meat of some poultry and fish species as influenced by live weight and total lipid content

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Total cholesterol content in 24 fillets (F) of males and females of common carp, 35 samples of male chicken breast meat (BM) and thigh meat (TM), and 48 samples of male turkey BM and TM, resp., was determined by high-performance liquid chromatography after total lipid(TL) extraction using n-hexane/2-propanol mixture.Cholesterol content in male carp fillets (77.6 mg/100 g) was higher (P<0.001) in comparison with females (69.4 mg/100 g).Irrespective of the sex differences, cholesterol content increased(P< 0.01) in the sequence chicken BM (53.0 mg/100 g) = turkey BM (53.0) < turkey TM (61.5) < carp F (73.5) < chicken TM (82.9 mg/100 g). Cholesterol content in chicken TM decreased (P < 0.05) with increasing live weight reached at the age of 43 days, but did not change (P > 0.05) in other tested tissues. Cholesterol concentration in TL of all five tested tissues within three animal species decreased sharply (P < 0.001) with increasing TL content reached in a given tissue at the fixed age.

  • Název v anglickém jazyce

    Cholesterol content in meat of some poultry and fish species as influenced by live weight and total lipid content

  • Popis výsledku anglicky

    Total cholesterol content in 24 fillets (F) of males and females of common carp, 35 samples of male chicken breast meat (BM) and thigh meat (TM), and 48 samples of male turkey BM and TM, resp., was determined by high-performance liquid chromatography after total lipid(TL) extraction using n-hexane/2-propanol mixture.Cholesterol content in male carp fillets (77.6 mg/100 g) was higher (P<0.001) in comparison with females (69.4 mg/100 g).Irrespective of the sex differences, cholesterol content increased(P< 0.01) in the sequence chicken BM (53.0 mg/100 g) = turkey BM (53.0) < turkey TM (61.5) < carp F (73.5) < chicken TM (82.9 mg/100 g). Cholesterol content in chicken TM decreased (P < 0.05) with increasing live weight reached at the age of 43 days, but did not change (P > 0.05) in other tested tissues. Cholesterol concentration in TL of all five tested tissues within three animal species decreased sharply (P < 0.001) with increasing TL content reached in a given tissue at the fixed age.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP525%2F01%2FP078" target="_blank" >GP525/01/P078: Vliv pohlaví, intenzity růstu, poměru živin v krmné dávce a tepelné úpravy na obsah cholesterolu, mastných kyselin, tuku a bílkovin v rybím mase</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    26

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    7692-7697

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus