Vliv pohlaví a věku na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v mase krůt
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200020" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200020 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pohlaví a věku na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v mase krůt
Popis výsledku v původním jazyce
Krůty (F) hybridní kombinace BUT Big 6 vykrmované komerčními krmnými směsmi byly poráženy v týdenních intervalech ve věku 10 ? 18 týdnů a krocani (M) ve věku 10 ? 25 týdnů. Obsah mastných kyselin v prsní (BM) a stehenní (TM) svalovině byl stanoven metodoextrakci celkových lipidů směsí hexan/2-propanol. Obsah eikosapentaenové a dokosahexaenové kyseliny (EPA + DHA) v mase se s přibývajícím věkem u F neměnil (P>0,05) a u M se vysoce průkazně (P<0,001) snižoval. Obsah kyseliny arachidonové (AA) se během výkzatímco v TM zůstal konstantní. Poměr polynenasycených mastných kyselin n-6/n-3 byl u F v BM stabilní (P>0,05) a u TM se s přibývajícím věkem zužoval (P<0,001). Opačné výsledky byly zaznamenány ve svalovině krocanů: nezávislost na věku (P>0,05) v TM a prrozšíření v BM. V obvyklé porážkové hmotnosti obsahuje svalovina krocanů méně EPA + DHA než svalovina krůt; obsah AA je u obou pohlaví stejný.
Název v anglickém jazyce
Effect of sex and age on physiologically important fatty acid content in turkey meat
Popis výsledku anglicky
Turkey females (F) of the BUT Big 6 hybrid fed the commercial feed mixtures were slaughtered in one-week intervals from 10th to 18th and males (M) from 10th to 25th week of age. In the breast meat (BM) and thigh meat (TM) content of fatty acids were deteof total lipid by hexane/2-propanol mixture. Content of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid (EPA + DHA) did not changed with increasing age in female (P>0.05), but decreased in male tissues (P<0.001). Arachidonic acid content (AA) significantly decnot changed in TM of either sex. Polyunsaturated fatty acids (PUFA) n-6 to n-3 ratio in females was not influenced by age in BM (P>0.05), but significantly (P<0.001) decreased with increasing age in TM. Opposite results were found in male tissues: indepesignificant (P<0.001) increase in BM. At usual slaughter age, males in comparison with females tended to have lower content of EPA + DHA in meat; content of AA was the same.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Medzinárodná vedecká konferencia Dni výživy zvierat
ISBN
80-8069-068-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
77-79
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre v spolupráci s VÚTPHP v Banskej Bystrici
Místo vydání
Banská Bystrica
Místo konání akce
VÚTPHP v Banskej Bystrici
Datum konání akce
19. 9. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—