Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pohlaví a věku na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v mase krůt

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200020" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200020 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv pohlaví a věku na obsah fyziologicky důležitých mastných kyselin v mase krůt

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Krůty (F) hybridní kombinace BUT Big 6 vykrmované komerčními krmnými směsmi byly poráženy v týdenních intervalech ve věku 10 ? 18 týdnů a krocani (M) ve věku 10 ? 25 týdnů. Obsah mastných kyselin v prsní (BM) a stehenní (TM) svalovině byl stanoven metodoextrakci celkových lipidů směsí hexan/2-propanol. Obsah eikosapentaenové a dokosahexaenové kyseliny (EPA + DHA) v mase se s přibývajícím věkem u F neměnil (P>0,05) a u M se vysoce průkazně (P<0,001) snižoval. Obsah kyseliny arachidonové (AA) se během výkzatímco v TM zůstal konstantní. Poměr polynenasycených mastných kyselin n-6/n-3 byl u F v BM stabilní (P>0,05) a u TM se s přibývajícím věkem zužoval (P<0,001). Opačné výsledky byly zaznamenány ve svalovině krocanů: nezávislost na věku (P>0,05) v TM a prrozšíření v BM. V obvyklé porážkové hmotnosti obsahuje svalovina krocanů méně EPA + DHA než svalovina krůt; obsah AA je u obou pohlaví stejný.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of sex and age on physiologically important fatty acid content in turkey meat

  • Popis výsledku anglicky

    Turkey females (F) of the BUT Big 6 hybrid fed the commercial feed mixtures were slaughtered in one-week intervals from 10th to 18th and males (M) from 10th to 25th week of age. In the breast meat (BM) and thigh meat (TM) content of fatty acids were deteof total lipid by hexane/2-propanol mixture. Content of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid (EPA + DHA) did not changed with increasing age in female (P>0.05), but decreased in male tissues (P<0.001). Arachidonic acid content (AA) significantly decnot changed in TM of either sex. Polyunsaturated fatty acids (PUFA) n-6 to n-3 ratio in females was not influenced by age in BM (P>0.05), but significantly (P<0.001) decreased with increasing age in TM. Opposite results were found in male tissues: indepesignificant (P<0.001) increase in BM. At usual slaughter age, males in comparison with females tended to have lower content of EPA + DHA in meat; content of AA was the same.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Medzinárodná vedecká konferencia Dni výživy zvierat

  • ISBN

    80-8069-068-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    77-79

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre v spolupráci s VÚTPHP v Banskej Bystrici

  • Místo vydání

    Banská Bystrica

  • Místo konání akce

    VÚTPHP v Banskej Bystrici

  • Datum konání akce

    19. 9. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku