Ukládání bílkovin a tuku v mase krůt vykrmovaných do vysoké hmotnosti.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00001127" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00001127 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ukládání bílkovin a tuku v mase krůt vykrmovaných do vysoké hmotnosti.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem sledování bylo kvantifikovat změny základních produkčních ukazatelů a jatečné hodnoty u krůt a krocanů při prodlužování výkrmu. Zároveň byla věnována pozornost výživné hodnotě prsní a stehenní svaloviny. Znalost těchto údajů je nepostradatelná k vypracování produkčního systému výkrmu a zpracování krůt. Efektivnost výkrmu samičích zvířat se zmenšuje v nižším věku než u krocanů, kteří se proto vykrmují o několik týdnů déle. Krůty velkého typu se obvykle porážejí ve věku 14 týdnů při průměrné hmotnosti 8 kg, krocani ve věku 20 týdnů, kdy jejich hmotnost přesahuje 19 kg. Konverze krmiva je při této délce výkrmu u krůt obvykle 2,9 a u krocanů 2,8.
Název v anglickém jazyce
Retention of protein and fat in meat of turkeys fattened to the high weight.
Popis výsledku anglicky
Turkey females (F) and males (M) of BUT Big 6 hybrid combination were slaughtered in one-week intervals from the 10th to 18th and 10th to 25th weeks of age, respectively. In the breast meat (BM) and thigh meat (TM), the content of protein and fat were investigated. With increasing age, BM percentage in live body weight increased linearly (P<0.01), TM and drumstick meat yield did not changed (P>0.05) both in F and M. The content of protein in BM did not change in F, the dependence on age in M was expressed by the parabola equation with a maximum at Day 102. The protein content of TM increased linearly in F (P<0.05) during the whole experimental period while in M no changes were observed (P>0.05). The lipid content in TM was higher than in BM both in F and M (P<0.01). F deposited more fat at the same age than M in TM (P<0.05) but not in BM (P>0.05). In F and M, the weight of BM, TM and the amount of protein and fat in BM and TM increased faster than their live body weight by 18; 12; 18;
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální problémy šlechtění, chovu, zdraví a produkce drůbeže
ISBN
80-85645-48-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
69-72
Název nakladatele
Scientific Pedagogical Publishing
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
10. 2. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—