Vliv intenzity růstu na obsah mastných kyselin v krůtím mase.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F01%3A23200019" target="_blank" >RIV/62156489:_____/01:23200019 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv intenzity růstu na obsah mastných kyselin v krůtím mase.
Popis výsledku v původním jazyce
Z našeho sledování vyplývá, že u krůt vykrmených ve stejných podmínkách prostředí a poražených ve stejném věku nelze odhadovat obsah lipidů ve svalovině z hmotnosti zvířat. Na rozdíl od kuřat (Komprda aj., 1999) jsme u krůt nalezli závislost obsahu jednotlivých frakcí celkových lipidů na intenzitě růstu jen výjimečně. Krůtí maso obsahuje podstatně menší množství z hlediska lidské výživy žádoucích mononenasycených mastných kyselin a na druhé straně větší množství negativně hodnocené kyseliny arachidonovénež maso kuřecí.
Název v anglickém jazyce
Effect of the growth intensity on fatty acids content in turkey meat
Popis výsledku anglicky
Fifty three male turkeys of the BUT Big 6 hybrid combination fed commercial feed mixture were slaughtered at the age of 20 weeks in the range of the live weight 12 to 24 kg. Total lipid and 15 fatty acids were determined in breast meat (BM) and thigh meat (TM).Total lipid (2.47 and 1.47 g/100 g; P<0.01) and arachidonic acid (73 and 50 mg/100 g, P<0.01) content were higher in TM than in BM. No relationship between live weight reached at the age of 20 weeks and total lipid content was found in either tissue (R2 = 10-4; P>0.05). From all tested total lipid fractions, only three of them significantly (P<0.05) changed with the increasing growth intensity (live weight, kg; X): linoleic acid in TM (Y = 25.9 - 0.18X; R2 = 0.18), sum of polyunsaturated fatty acids in TM (Y = 33.8 - 0.23 X; R2 = 0.16) and palmitic acid in BM (Y = 22.7 + 0.08 X; R2 = 0.17).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Konference s mezinárodní účastí IV. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
80-7305-414-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
32-35
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
VFU Brno
Datum konání akce
20. 9. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—