Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv intenzity růstu na obsah mastných kyselin v krůtím mase.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F01%3A23200019" target="_blank" >RIV/62156489:_____/01:23200019 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv intenzity růstu na obsah mastných kyselin v krůtím mase.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Z našeho sledování vyplývá, že u krůt vykrmených ve stejných podmínkách prostředí a poražených ve stejném věku nelze odhadovat obsah lipidů ve svalovině z hmotnosti zvířat. Na rozdíl od kuřat (Komprda aj., 1999) jsme u krůt nalezli závislost obsahu jednotlivých frakcí celkových lipidů na intenzitě růstu jen výjimečně. Krůtí maso obsahuje podstatně menší množství z hlediska lidské výživy žádoucích mononenasycených mastných kyselin a na druhé straně větší množství negativně hodnocené kyseliny arachidonovénež maso kuřecí.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of the growth intensity on fatty acids content in turkey meat

  • Popis výsledku anglicky

    Fifty three male turkeys of the BUT Big 6 hybrid combination fed commercial feed mixture were slaughtered at the age of 20 weeks in the range of the live weight 12 to 24 kg. Total lipid and 15 fatty acids were determined in breast meat (BM) and thigh meat (TM).Total lipid (2.47 and 1.47 g/100 g; P<0.01) and arachidonic acid (73 and 50 mg/100 g, P<0.01) content were higher in TM than in BM. No relationship between live weight reached at the age of 20 weeks and total lipid content was found in either tissue (R2 = 10-4; P>0.05). From all tested total lipid fractions, only three of them significantly (P<0.05) changed with the increasing growth intensity (live weight, kg; X): linoleic acid in TM (Y = 25.9 - 0.18X; R2 = 0.18), sum of polyunsaturated fatty acids in TM (Y = 33.8 - 0.23 X; R2 = 0.16) and palmitic acid in BM (Y = 22.7 + 0.08 X; R2 = 0.17).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Konference s mezinárodní účastí IV. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    80-7305-414-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    32-35

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    VFU Brno

  • Datum konání akce

    20. 9. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku