Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cholesterol and fatty acid content in meat of turkeys fed diets with sunflower, linseed or fish oil.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200016" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200016 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cholesterol and fatty acid content in meat of turkeys fed diets with sunflower, linseed or fish oil.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Male and female turkeys of BUT Big 6 hybrid were fed either the control diet (C) or the diet enriched with sunflower oil (S), linseed oil (L) and fish oil (F), respectively. Eight birds from each group within each sex were slaughtered at 56 days and breast meat (BM) and thigh meat (TM) was separated. Total lipid (TL) was extracted from separated tissues using hexane/2-propanol mixture, and total cholesterol (by liquid chromatography) and 15 fatty acids (by gas chromatography) were determined in the extract. The diet with linseed oil decreased (P<0.05) cholesterol content in BM of both males and females, and in TM of males. It was concluded, that linseed oil in an amount of 5% of dietary crude fat was not sufficient to substitute fish oil as regards content of VLCE in turkey meat, but had the same (n-6/n-3 PUFA ratio, arachidonic acid content) or a better (cholesterol content) effect on some other parameters of nutritive value of turkey BM and TM.

  • Název v anglickém jazyce

    Cholesterol and fatty acid content in meat of turkeys fed diets with sunflower, linseed or fish oil.

  • Popis výsledku anglicky

    Male and female turkeys of BUT Big 6 hybrid were fed either the control diet (C) or the diet enriched with sunflower oil (S), linseed oil (L) and fish oil (F), respectively. Eight birds from each group within each sex were slaughtered at 56 days and breast meat (BM) and thigh meat (TM) was separated. Total lipid (TL) was extracted from separated tissues using hexane/2-propanol mixture, and total cholesterol (by liquid chromatography) and 15 fatty acids (by gas chromatography) were determined in the extract. The diet with linseed oil decreased (P<0.05) cholesterol content in BM of both males and females, and in TM of males. It was concluded, that linseed oil in an amount of 5% of dietary crude fat was not sufficient to substitute fish oil as regards content of VLCE in turkey meat, but had the same (n-6/n-3 PUFA ratio, arachidonic acid content) or a better (cholesterol content) effect on some other parameters of nutritive value of turkey BM and TM.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F00%2F0306" target="_blank" >GA525/00/0306: Vliv věku, pohlaví, intenzity růstu a složení krmné dávky na obsah cholesterolu a mastných kyselin v krůtím mase</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Archiv fur Geflugelkunde

  • ISSN

    0003-9098

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    65-75

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus