Sensory quality of meat of turkeys fed the diet with sunflower, linseed or fish oil
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200015" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200015 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Sensory quality of meat of turkeys fed the diet with sunflower, linseed or fish oil
Popis výsledku v původním jazyce
Male and female turkeys of the hybrid BUT Big 6 were fed either the control diet (C) or an experimental diet, where 5% of original mixture was replaced by sunflower oil (S), linseed oil (L) and fish oil (F), respectively. Turkeys were slaughtered at theage of 56 days and sensory quality of cooked breast meat (BM) and thigh meat (TM) after 4-week storage at -20degreesC was evaluated by an eight-membered panel within six sessions. Colour, fibrousness, odour, tenderness, juiciness and flavour were assessed using a 100 turn unstructured line scale. The diet accounted for 82%, 78% and 33% of total variability in flavour, odour and juiciness, respectively. It has been concluded, that the enrichment of turkey meat with n-3 PUFA using either fish oil or linseed oil in the amount of 5% of the feed mixture cannot be recommended due to the unacceptable flavour and odour of the product.
Název v anglickém jazyce
Sensory quality of meat of turkeys fed the diet with sunflower, linseed or fish oil
Popis výsledku anglicky
Male and female turkeys of the hybrid BUT Big 6 were fed either the control diet (C) or an experimental diet, where 5% of original mixture was replaced by sunflower oil (S), linseed oil (L) and fish oil (F), respectively. Turkeys were slaughtered at theage of 56 days and sensory quality of cooked breast meat (BM) and thigh meat (TM) after 4-week storage at -20degreesC was evaluated by an eight-membered panel within six sessions. Colour, fibrousness, odour, tenderness, juiciness and flavour were assessed using a 100 turn unstructured line scale. The diet accounted for 82%, 78% and 33% of total variability in flavour, odour and juiciness, respectively. It has been concluded, that the enrichment of turkey meat with n-3 PUFA using either fish oil or linseed oil in the amount of 5% of the feed mixture cannot be recommended due to the unacceptable flavour and odour of the product.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F00%2F0306" target="_blank" >GA525/00/0306: Vliv věku, pohlaví, intenzity růstu a složení krmné dávky na obsah cholesterolu a mastných kyselin v krůtím mase</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Archiv fur Geflugelkunde
ISSN
0003-9098
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
225-230
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—