Tradiční české vánoční cukroví jako potenciální zdroj toxigenních bakterií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879509" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879509 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tradiční české vánoční cukroví jako potenciální zdroj toxigenních bakterií
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo zhodnocení výskytu toxigenních bakterií S. aureus a B. cereus ve vzorcích vánočního cukroví odebraného v domácnostech i v tržní síti. Sledované bakterie byly detekovány po pomnožení vzorků v pufrované peptonové vodě za použití Baird-Parker a Mannitol Yolk Polymyxine B agaru. Fenotypově suspektní izoláty byly konfirmovány metodou polymerázové řetězové reakce. Současně byla provedena i detekce genů kódujících vybrané toxiny. S. aureus byl prokázán u 23,1 % a B. cereus 274 u 48,1 % vzorků. Všechny potvrzené izoláty B. cereus jsou schopny produkovat alespoň jeden typ toxinu. Vánoční cukroví tedy může být potenciálním zdrojem toxigenních bakterií.
Název v anglickém jazyce
TRADITIONAL CZECH CHRISTMAS CONFECTIONERY AS A POTENTIAL SOURCE OF TOXINOGENIC BACTERIA
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the occurrence of toxigenic bacteria S. aureus and B. cereus in samples of Christmas cookies taken at home and in the market. Monitored bacteria were detected after enrichment of samples in buffered peptone water using Baird-Parker and Mannitol Yolk Polymyxine B agar. Phenotypically suspicious isolates were confirmed by polymerase chain reaction. At the same time, the detection of genes encoding selected toxins was performed. S. aureus was detected in 23.1 % and B. cereus in 48.1 % of samples. All confirmed B. cereus isolates were able to produce at least one type of toxin. Thus, Christmas cookies can be a potential source of toxigenic bacteria.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
269-275
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—