Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tradiční české vánoční cukroví jako potenciální zdroj toxigenních bakterií

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879509" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879509 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tradiční české vánoční cukroví jako potenciální zdroj toxigenních bakterií

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo zhodnocení výskytu toxigenních bakterií S. aureus a B. cereus ve vzorcích vánočního cukroví odebraného v domácnostech i v tržní síti. Sledované bakterie byly detekovány po pomnožení vzorků v pufrované peptonové vodě za použití Baird-Parker a Mannitol Yolk Polymyxine B agaru. Fenotypově suspektní izoláty byly konfirmovány metodou polymerázové řetězové reakce. Současně byla provedena i detekce genů kódujících vybrané toxiny. S. aureus byl prokázán u 23,1 % a B. cereus 274 u 48,1 % vzorků. Všechny potvrzené izoláty B. cereus jsou schopny produkovat alespoň jeden typ toxinu. Vánoční cukroví tedy může být potenciálním zdrojem toxigenních bakterií.

  • Název v anglickém jazyce

    TRADITIONAL CZECH CHRISTMAS CONFECTIONERY AS A POTENTIAL SOURCE OF TOXINOGENIC BACTERIA

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the occurrence of toxigenic bacteria S. aureus and B. cereus in samples of Christmas cookies taken at home and in the market. Monitored bacteria were detected after enrichment of samples in buffered peptone water using Baird-Parker and Mannitol Yolk Polymyxine B agar. Phenotypically suspicious isolates were confirmed by polymerase chain reaction. At the same time, the detection of genes encoding selected toxins was performed. S. aureus was detected in 23.1 % and B. cereus in 48.1 % of samples. All confirmed B. cereus isolates were able to produce at least one type of toxin. Thus, Christmas cookies can be a potential source of toxigenic bacteria.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    269-275

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku