Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zajištění bezpečnosti cukrářských výrobků s ohledem na produkci stafylokokových enterotoxinů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879695" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879695 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zajištění bezpečnosti cukrářských výrobků s ohledem na produkci stafylokokových enterotoxinů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stafylokoková enterotoxikóza je jednou z nejčastějších příčin intoxikace z potravin na celém světě. Některé kmeny Staphylococcus aureus jsou schopné produkovat extracelulární stafylokokové enterotoxiny. Cukrářské výrobky mohou být během výroby kontaminovány S. aureus kvůli vysokému podílu ruční práce. Cílem naší studie bylo vyhodnotit dopad podmínek skladování na produkci stafylokokových enterotoxinů ve věnečcích s máslovým krémem. Potraviny byly zaočkovány různými kmeny S. aureus se schopností produkovat stafylokokové enterotoxiny typu A, B a C a skladovány při 15 °C, 25 °C a 30 °C. Během skladování byly u vzorků stanovovány počty S. aureus plotnovou metodou na Baird-Parkerově agaru a prokazována přítomnost stafylokokových enterotoxinů. K detekci stafylokokových enterotoxinů byla použita imunofluorescenční metoda (ELFA) s použitím analyzátoru miniVIDAS?. Cílem studie bylo hodnocení vlivu nevhodného skladování cukrářských výrobků na růst S. aureus a produkci stafylokokových enterotoxinů. Ve věnečcích s máslovým krémem byly enterotoxiny detekovány za 24 hodin při teplotě skladování 25 °C

  • Název v anglickém jazyce

    Ensuring the safety of desserts with regard to the production of staphylococcal enterotoxins

  • Popis výsledku anglicky

    Staphylococcal food poisoning is one of the most prevalent causes of foodborne intoxication worldwide. Certain Staphylococcus aureus strains are able to produce extracellular staphylococcal enterotoxins. Desserts can be contaminated by S. aureus during the production and delivery due to the high proportion of manual work. Our study´s aim was to evaluate the impact of storage conditions on staphylococcal enterotoxins production in buttercream puffs. Foods were inoculated with different S. aureus strains having the ability to produce staphylococcal enterotoxins types A, B, and C and incubated at 15, 25, and 30 °C. Samples were analysed during the storage for S. aureus counts by plate method on Baird-Parker agar and, specifically, for the staphylococcal enterotoxins presence. An enzyme-linked fluorescence assay (ELFA) using the miniVIDAS? analyzer was used to detect staphylococcal enterotoxins. The influence of inappropriate storage on S. aureus growth and staphylococcal enterotoxins production was evaluated. In buttercream puffs, enterotoxins were detected within the 24 h of storage at 25 °C.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    443-453

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku