Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of partial and total substitution of soybean meal for lupin meal in diets for broiler chickens on changes in fatty acid composition in muscle fat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880069" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880069 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cjas.agriculturejournals.cz/artkey/cjs-202205-0004_effect-of-partial-and-complete-substitution-of-lupin-meal-for-soybean-meal-in-diets-on-changes-in-fatty-acid-co.php" target="_blank" >https://cjas.agriculturejournals.cz/artkey/cjs-202205-0004_effect-of-partial-and-complete-substitution-of-lupin-meal-for-soybean-meal-in-diets-on-changes-in-fatty-acid-co.php</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/56/2022-CJAS" target="_blank" >10.17221/56/2022-CJAS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of partial and total substitution of soybean meal for lupin meal in diets for broiler chickens on changes in fatty acid composition in muscle fat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The experiment aimed to determine the effect of substituting 50% or 100% soy protein for lupin protein (variety Zulika) in feed mixtures intended for the nutrition of broiler chickens, on muscular fat quality (composition of fatty acids). There were established three groups of chickens for fattening with 80 individuals each (control group C and experimental groups LS50 and LS100). After the 34 days lasting fattening period chicken breast and thigh muscles were analysed to find out the fatty acid composition. Lupin protein based diets had a positive effect on the muscle quality of fattened chickens due to changes in fatty acid composition, compared to soya protein based diets. The fattening of lupin based diets in bro iler chicken resulted in reduction of saturated fatty acids (P &lt;_ 0.05) by 14% (LS50) and 17% (LS100) and increase of unsaturated fatty acids (P &lt;_ 0.05) by 58% (LS50) and 90% (LS100) in broiler chicken muscle fat. The results clearly confirm that lupin based diet increases the dietary value of fattening chicken meat as one of the most important protein source in human nutrition.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of partial and total substitution of soybean meal for lupin meal in diets for broiler chickens on changes in fatty acid composition in muscle fat

  • Popis výsledku anglicky

    The experiment aimed to determine the effect of substituting 50% or 100% soy protein for lupin protein (variety Zulika) in feed mixtures intended for the nutrition of broiler chickens, on muscular fat quality (composition of fatty acids). There were established three groups of chickens for fattening with 80 individuals each (control group C and experimental groups LS50 and LS100). After the 34 days lasting fattening period chicken breast and thigh muscles were analysed to find out the fatty acid composition. Lupin protein based diets had a positive effect on the muscle quality of fattened chickens due to changes in fatty acid composition, compared to soya protein based diets. The fattening of lupin based diets in bro iler chicken resulted in reduction of saturated fatty acids (P &lt;_ 0.05) by 14% (LS50) and 17% (LS100) and increase of unsaturated fatty acids (P &lt;_ 0.05) by 58% (LS50) and 90% (LS100) in broiler chicken muscle fat. The results clearly confirm that lupin based diet increases the dietary value of fattening chicken meat as one of the most important protein source in human nutrition.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

    1805-9309

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    198-207

  • Kód UT WoS článku

    000800592800001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85132039160