Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt H. pylori v individuálních vzorcích kozího a ovčího mléka z vybraných farem v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880124" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880124 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt H. pylori v individuálních vzorcích kozího a ovčího mléka z vybraných farem v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Helicobacter pylori v současné době infikuje asi polovinu světové populace. Jedná se o patogenní bakterii, která způsobuje řadu onemocnění gastrointestinálního traktu. Způsoby přenosu infekce H. pylori nejsou dosud přesně známy. Jako jeden z možných zdrojů se jeví potraviny a pitná/mořská voda. Často zmiňovanou potravinou v souvislosti s možností infekce H. pylori je mléko. V této studii bylo analyzováno 164 individuálních vzorků mléka. Konkrétně se jednalo o mléko ovčí (n = 119) a kozí (n = 45). K detekci H. pylori byla použita molekulárně biologická metoda Nested-PCR. Přítomnost H. pylori ve vzorcích byla potvrzena detekcí genu glmM. Z celkového množství 164 vzorků bylo na přítomnost H. pylori pozitivně testováno 44 (26,8 %) mlék. U ovčího mléka byla přítomnost H. pylori prokázána u 33 (27,7 %) vzorků. U kozího mléka pak u 11 (24,4 %) vzorků. Vzhledem k zoonotickému potenciálu této infekce je riziko možného přenosu H. pylori mlékem pro konzumenty nezanedbatelné.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurence of H. pylori in individual goat and sheep milk samples from selected farms in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Helicobacter pylori currently infects about half of the world&apos;s population. It is a pathogenic bacteria that causes a number of diseases of the gastrointestinal tract. The exact methods of H. pylori transmission are not yet precisely known. Food 228 and drinking/seawater appear to be possible sources of infection. Milk is a very frequently mentioned food in connection with the possibility of H. pylori infection In this study, 164 individual samples of sheep (n = 119) and goat (n = 45) milk were analyzed. The molecular biological method Nested-PCR was determined for H. pylori. The presence of H. pylori in the samples was confirmed by the detection of the glmM gene. Out of a total of 164 samples, 44 (26.8%) were tested positive for H. pylori. In sheep&apos;s milk, the presence of H. pylori was detected in 33 (27.7%) samples. In goat&apos;s milk, in 11 (24.4%) samples. Due to the zoonotic potential of this infection, the risk of transmission of H. pylori through milk is not negligible for consumers.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-828-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    227-236

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku