Výskyt H. pylori v individuálních vzorcích kozího a ovčího mléka z vybraných farem v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880124" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880124 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt H. pylori v individuálních vzorcích kozího a ovčího mléka z vybraných farem v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Helicobacter pylori v současné době infikuje asi polovinu světové populace. Jedná se o patogenní bakterii, která způsobuje řadu onemocnění gastrointestinálního traktu. Způsoby přenosu infekce H. pylori nejsou dosud přesně známy. Jako jeden z možných zdrojů se jeví potraviny a pitná/mořská voda. Často zmiňovanou potravinou v souvislosti s možností infekce H. pylori je mléko. V této studii bylo analyzováno 164 individuálních vzorků mléka. Konkrétně se jednalo o mléko ovčí (n = 119) a kozí (n = 45). K detekci H. pylori byla použita molekulárně biologická metoda Nested-PCR. Přítomnost H. pylori ve vzorcích byla potvrzena detekcí genu glmM. Z celkového množství 164 vzorků bylo na přítomnost H. pylori pozitivně testováno 44 (26,8 %) mlék. U ovčího mléka byla přítomnost H. pylori prokázána u 33 (27,7 %) vzorků. U kozího mléka pak u 11 (24,4 %) vzorků. Vzhledem k zoonotickému potenciálu této infekce je riziko možného přenosu H. pylori mlékem pro konzumenty nezanedbatelné.
Název v anglickém jazyce
Occurence of H. pylori in individual goat and sheep milk samples from selected farms in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Helicobacter pylori currently infects about half of the world's population. It is a pathogenic bacteria that causes a number of diseases of the gastrointestinal tract. The exact methods of H. pylori transmission are not yet precisely known. Food 228 and drinking/seawater appear to be possible sources of infection. Milk is a very frequently mentioned food in connection with the possibility of H. pylori infection In this study, 164 individual samples of sheep (n = 119) and goat (n = 45) milk were analyzed. The molecular biological method Nested-PCR was determined for H. pylori. The presence of H. pylori in the samples was confirmed by the detection of the glmM gene. Out of a total of 164 samples, 44 (26.8%) were tested positive for H. pylori. In sheep's milk, the presence of H. pylori was detected in 33 (27.7%) samples. In goat's milk, in 11 (24.4%) samples. Due to the zoonotic potential of this infection, the risk of transmission of H. pylori through milk is not negligible for consumers.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
227-236
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—