Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Prevalence and detection of Helicobacter pylori in raw cows' and goats' milk in selected farms in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00159816%3A_____%2F22%3A00076330" target="_blank" >RIV/00159816:_____/22:00076330 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14110/22:00128355 RIV/62157124:16270/22:43879998

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=61&article=2271" target="_blank" >https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=61&article=2271</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Prevalence and detection of Helicobacter pylori in raw cows' and goats' milk in selected farms in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Helicobacter pylori is currently found in more than a half of the human population and is the cause of serious gastrointestinal diseases such as gastritis, gastric ulcers or adenocarcinoma. H. pylori infection can be transmitted to humans through contaminated raw materials and food of animal origin. In this study, individual cows&apos; milk samples (n = 77) and individual goats&apos; milk samples (n = 52) from two farms in Moravia (Czech Republic) were analysed. The classical culture method and the nested polymerase chain reaction (nested PCR) method were used for detection of H. pylori. The culture method did not demonstrate the presence of H. pylori in any of the examined samples. Using the nested PCR method, 31 samples (40 %) of raw cows&apos; milk and 30 samples (58 %) of raw goats&apos; milk were positive for the presence of H. pylori. The study demonstrated that nested-PCR was highly sensitive for the detection of H. pylori in raw milk samples. The results of the study showed the presence of H. pylori DNA in a high percentage of both cows&apos; and goats&apos; raw milk samples, indicating a high possibility of inter-animal transmission within individual farms.

  • Název v anglickém jazyce

    Prevalence and detection of Helicobacter pylori in raw cows' and goats' milk in selected farms in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Helicobacter pylori is currently found in more than a half of the human population and is the cause of serious gastrointestinal diseases such as gastritis, gastric ulcers or adenocarcinoma. H. pylori infection can be transmitted to humans through contaminated raw materials and food of animal origin. In this study, individual cows&apos; milk samples (n = 77) and individual goats&apos; milk samples (n = 52) from two farms in Moravia (Czech Republic) were analysed. The classical culture method and the nested polymerase chain reaction (nested PCR) method were used for detection of H. pylori. The culture method did not demonstrate the presence of H. pylori in any of the examined samples. Using the nested PCR method, 31 samples (40 %) of raw cows&apos; milk and 30 samples (58 %) of raw goats&apos; milk were positive for the presence of H. pylori. The study demonstrated that nested-PCR was highly sensitive for the detection of H. pylori in raw milk samples. The results of the study showed the presence of H. pylori DNA in a high percentage of both cows&apos; and goats&apos; raw milk samples, indicating a high possibility of inter-animal transmission within individual farms.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10600 - Biological sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

    1338-4260

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    192-197

  • Kód UT WoS článku

    000821448700009

  • EID výsledku v databázi Scopus