Obsah rtuti v tržních kaprech z českých rybníků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880264" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880264 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah rtuti v tržních kaprech z českých rybníků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zhodnotit celkový obsah rtuti ve tkáních (svalovina, slezina, ledvina, játra, šupiny, gonády a mozek) tržního kapra obecného (Cyprinus carpio) ulovených ve třech rybnících (Jaroslavický, Strachotínský, Vrkoč) nacházejících se v povodí řeky Moravy v České republice. Celková rtuť byla stanovena metodou atomové absorpční spektrometrie na přístroji AMA 254. Nejvyšší průměrný obsah rtuti v rybníku Jaroslavický byl zjištěn ve svalovině, naopak nejnižší šupinách. Nejvyšší průměrné hodnoty rtuti v případě rybníka Vrkoč byly zjištěny ve svalovině, naopak nejnižší v gonádách. Na lokalitě Strachotín se rtuť v kaprech také nejvíce kumulovala ve svalovině, naopak nejméně rtuti bylo nalezeno opět v šupinách a gonádách. Obsah rtuti mezi jednotlivými orgány ryb ze stejné lokality vykazoval statisticky významný rozdíl. Hodnoty obsahu rtuti ve svalovině ve všech případech vyhověly hygienickému limitu do 0,5 mg.kg-1, to znamená, že rtuť nepředstavuje riziko pro konzumenty těchto komerčně chovaných ryb a benefity konzumace ryb převyšují potenciální riziko z pohledu obsahu rtuti.
Název v anglickém jazyce
Mercury content in the market carp from the czech ponds
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the total mercury content in tissues (muscle, spleen, kidney, liver, scales, gonads and brain) of market carp (Cyprinus carpio) caught in three ponds (Jaroslavický, Strachotínský, Vrkoč) located in the Morava River basin in the Czech Republic. Total mercury was determined by atomic absorption spectrometry on AMA 254 device. The highest average mercury content in the Jaroslavický pond was found in the muscle, while the lowest in the scales of carps. The highest average mercury values in the case of the Vrkoč pond were found also in the muscle, while the lowest in the gonads. At the Strachotín locality, mercury in carp also accumulated the most in muscle, while the least mercury was found again in scales and gonads. The mercury content between the different organs of fish from the same site showed a statistically significant difference. The values of the mercury content of the musculature in all cases complied with the hygiene limit of up to 0.5 mg.kg-1, which means mercury does not pose a risk to the consumers of these commercially farmed fish and the benefits of eating fish meat exceed the potential risk in terms of mercury content.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
353-364
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—