Kvalita medu v českých krajích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880270" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880270 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita medu v českých krajích
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita medů je celosvětově sledovanou problematikou, a to nejenom z důvodu lepších přidaných vlastností některých medů, ale také s ohledem na ochranu zdraví spotřebitele. V této studii jsou srovnány vybrané výsledky tříletého období monitoringu fyzikálně-chemických parametrů a melissopalynologické analýzy medu (n=486) v jednotlivých krajích České republiky. Součet glukózy a fruktózy byl v ČR v průměru 70,2 %, obsah sacharózy 0,22 mg/kg, obsah HMF 3,03 mg/kg obsah vody 17,6, průměrná kyselost 23,8 meq/kg, aktivita diastázy 25 st. Shade a průměrné zastoupení dominantního taxonu 26,4 %. Mezi jednotlivými kraji byly potvrzeny statisticky významné rozdíly (p < 0,05), kromě obsahu HMF kde byl obsah celkově nízký a statisticky významné rozdíly nebyly potvrzeny.
Název v anglickém jazyce
HONEY QUALITY IN CZECH REGIONS
Popis výsledku anglicky
The quality of honey is an issue that is monitored worldwide, not only because of the improved added properties of some honeys, but also to protect the health of the consumer. This study compared selected results of a three-year monitoring period of physicochemical parameters and melissopalynological analysis of honey (n=486) in selected regions of Czech Republic. The sum of glucose and fructose was 70.2 % on averae, sucrose content 0.22 mg/kg, HMF content 3.03 mg/kg, water content 17.6, average acidity 23.8 meq/kg, diastase activity 25 deg, Shade respectively. The average abundance of the dominant taxon was 26.4%. Statistically significant differences (p < 0.05) were confirmed among the regions, except for HMF content, where the content was generally low and no statistically significant differences were confirmed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII
ISBN
978-80-8077-752-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
78-87
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
18. 5. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—