Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita medu v českých krajích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880270" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880270 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita medu v českých krajích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita medů je celosvětově sledovanou problematikou, a to nejenom z důvodu lepších přidaných vlastností některých medů, ale také s ohledem na ochranu zdraví spotřebitele. V této studii jsou srovnány vybrané výsledky tříletého období monitoringu fyzikálně-chemických parametrů a melissopalynologické analýzy medu (n=486) v jednotlivých krajích České republiky. Součet glukózy a fruktózy byl v ČR v průměru 70,2 %, obsah sacharózy 0,22 mg/kg, obsah HMF 3,03 mg/kg obsah vody 17,6, průměrná kyselost 23,8 meq/kg, aktivita diastázy 25 st. Shade a průměrné zastoupení dominantního taxonu 26,4 %. Mezi jednotlivými kraji byly potvrzeny statisticky významné rozdíly (p &lt; 0,05), kromě obsahu HMF kde byl obsah celkově nízký a statisticky významné rozdíly nebyly potvrzeny.

  • Název v anglickém jazyce

    HONEY QUALITY IN CZECH REGIONS

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of honey is an issue that is monitored worldwide, not only because of the improved added properties of some honeys, but also to protect the health of the consumer. This study compared selected results of a three-year monitoring period of physicochemical parameters and melissopalynological analysis of honey (n=486) in selected regions of Czech Republic. The sum of glucose and fructose was 70.2 % on averae, sucrose content 0.22 mg/kg, HMF content 3.03 mg/kg, water content 17.6, average acidity 23.8 meq/kg, diastase activity 25 deg, Shade respectively. The average abundance of the dominant taxon was 26.4%. Statistically significant differences (p &lt; 0.05) were confirmed among the regions, except for HMF content, where the content was generally low and no statistically significant differences were confirmed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII

  • ISBN

    978-80-8077-752-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    78-87

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    18. 5. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku