Hodnocení obsahu vitaminů ve vztahu k původu medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880418" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880418 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení obsahu vitaminů ve vztahu k původu medu
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla zaměřena na stanovení hydrofilních vitaminů skupiny B (niacinu B3, pyridoxalu B6 a kyseliny listové B9) v medech květových a medovicových z let 2018-2021. Počet vzorků (n) k vyšetření byl 32. Analýza byla provedena kapalinovou chromatografií s UV detekcí.Obsah vitaminů v květových medech (n=25) byl následující: 1,05+-0,35 mg/100 g (B3); 5,59+-4,30 mg/100 g (B6); 0,08+-0,06 mg/100 g (B9).Průměrná koncentrace vitaminů v medovicových medech (n=7) byla: 2,33+-0,84 mg/100 g (B3); 5,42+-4,25 mg/100 g (B6); 0,06+-0,05 mg/100 g (B9).Statistická významnost na hladině p < 0,05 byla zjištěna u medovicových medů pro vitamin B3, kde byl obsah tohoto vitaminu vyšší než u medů květových. Koncentrace vitaminů B6 i B9 byly nepatrně vyšší u květových medů.
Název v anglickém jazyce
The Evaluation of Vitamin Content in Relation to the Origin of Honey
Popis výsledku anglicky
The study was focused on the determination of hydrophilic B group vitamins (niacin B3, pyridoxal B6 and folic acid B9) in flower and honeydew honeys from 2018-2021. There was examined 32 samples (n). The analysis was performed by liquid chromatography with UV detection.The content of vitamins in flower honeys (n=25) was as follows: 1.05+-0.35 mg/100 g (B3); 5.59+-4.30 mg/100 g (B6); 0.08+-0.06 mg/100 g (B9).The average concentration of vitamins in honeydew honeys (n=7) was: 2.33+-0.84 mg/100 g (B3); 5.42+-4.25 mg/100 g (B6); 0.06+-0.05 mg/100 g (B9).Statistical significance at the p value < 0.05 was found in honeydew honeys for vitamin B3, where the content of this vitamin was higher than in flower honeys. The concentrations of vitamins B6 and B9 were slightly higher in flower honeys.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
119-123
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—