Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení obsahu vitaminů ve vztahu k původu medu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880418" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880418 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení obsahu vitaminů ve vztahu k původu medu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie byla zaměřena na stanovení hydrofilních vitaminů skupiny B (niacinu B3, pyridoxalu B6 a kyseliny listové B9) v medech květových a medovicových z let 2018-2021. Počet vzorků (n) k vyšetření byl 32. Analýza byla provedena kapalinovou chromatografií s UV detekcí.Obsah vitaminů v květových medech (n=25) byl následující: 1,05+-0,35 mg/100 g (B3); 5,59+-4,30 mg/100 g (B6); 0,08+-0,06 mg/100 g (B9).Průměrná koncentrace vitaminů v medovicových medech (n=7) byla: 2,33+-0,84 mg/100 g (B3); 5,42+-4,25 mg/100 g (B6); 0,06+-0,05 mg/100 g (B9).Statistická významnost na hladině p &lt; 0,05 byla zjištěna u medovicových medů pro vitamin B3, kde byl obsah tohoto vitaminu vyšší než u medů květových. Koncentrace vitaminů B6 i B9 byly nepatrně vyšší u květových medů.

  • Název v anglickém jazyce

    The Evaluation of Vitamin Content in Relation to the Origin of Honey

  • Popis výsledku anglicky

    The study was focused on the determination of hydrophilic B group vitamins (niacin B3, pyridoxal B6 and folic acid B9) in flower and honeydew honeys from 2018-2021. There was examined 32 samples (n). The analysis was performed by liquid chromatography with UV detection.The content of vitamins in flower honeys (n=25) was as follows: 1.05+-0.35 mg/100 g (B3); 5.59+-4.30 mg/100 g (B6); 0.08+-0.06 mg/100 g (B9).The average concentration of vitamins in honeydew honeys (n=7) was: 2.33+-0.84 mg/100 g (B3); 5.42+-4.25 mg/100 g (B6); 0.06+-0.05 mg/100 g (B9).Statistical significance at the p value &lt; 0.05 was found in honeydew honeys for vitamin B3, where the content of this vitamin was higher than in flower honeys. The concentrations of vitamins B6 and B9 were slightly higher in flower honeys.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-876-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    119-123

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    12. 10. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku