Obsah vitaminů v medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879513" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879513 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah vitaminů v medu
Popis výsledku v původním jazyce
Práce byla zaměřena na stanovení obsahu hydrofilních vitaminů (B1, B2, pyridinových derivátů vitaminu B6, vitaminu C) v květových a medovicových medech (n = 30). Pro analýzu byla zvolena kapalinová chromatografie s detekcí v UV oblasti. Průměrná koncentrace vitaminů v květových medech (n = 21) byla: 0,73+-0,05 mg/kg (B1); 0,27+-0,01 mg/kg (B2); 4,41+-3,20 mg/kg (B6-O, pyridoxal); 2,76+-0,86 mg/kg (B6-OH, pyridoxin); 3,84+-1,92 mg/kg (B6-NH2, pyridoxamin); 4,51+-0,76 mg/kg (vitamin C). Obsah vitaminů v medovicových medech (n = 9) byl následující: 0,96+-0,00 mg/kg (B1); 4,70+-2,27 mg/kg (B6-O, pyridoxal); 3,65+-1,12 mg/kg (B6-OH, pyridoxin); 3,49+-1,39 mg/kg (B6-NH2, pyridoxamin); 5,19+-1,19 mg/kg (vitamin C). Vitamin B2 nebyl detekován. Obsah vitaminů v medovicových medech byl vyšší než v medech květových; statistická významnost p < 0,05 byla zjištěna v obsahu pyridoxinu (B6-OH).
Název v anglickém jazyce
The content of vitamins in honey
Popis výsledku anglicky
The work was focused on determination the content of hydrophilic vitamins (B1, B2, pyridine derivatives of vitamin B6, vitamin C) in flower and honeydew honeys (n = 30). Liquid chromatography with UV detection was chosen for the analysis. The average concentrations of vitamins in flower honeys (n = 21) were: 0.73+-0.05 mg/kg (B1); 0.27+-0.01 mg/kg (B2); 4.41+-3.20 mg/kg (B6-O, pyridoxal); 2.76+-0.86 mg/kg (B6-OH, pyridoxin); 3.84+-1.92 mg/kg (B6-NH2, pyridoxamin); 4.51+-0.76 mg/kg (vitamin C). The vitamin contents of the honeydew honeys (n = 9) were as follows: 0.96+-0.00 mg/kg (B1); 4.70+-2.27 mg/kg (B6-O, pyridoxal); 3.65+-1.12 mg/kg (B6-OH, pyridoxin); 3.49+-1.39 mg/kg (B6-NH2, pyridoxamin); 5.19+-1.19 mg/kg (vitamin C). Vitamin B2 was not detected. The content of vitamins in honeydew honeys was higher than in flower honeys; statistical significance p < 0.05 was found in the amount of pyridoxine (B6-OH).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-859-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
102-104
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
13. 10. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—