Sensory properties of chicken breast meat after feeding of fermented product and humic substances
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880484" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880484 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.15414/2022.sqf22-psp" target="_blank" >https://doi.org/10.15414/2022.sqf22-psp</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Senzorické vlastnosti prsnej svaloviny kurčiat po skrmovaní fermentovaného produktu a humínových látok
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo studovat vliv přídavku komerčních krmných směsí pro brojlery s 10 % fermentovaných krmiv, s 0,7 % huminových látek a s kombinací fermentovaných krmiv a huminových látek. Byla zkoumána senzorická kvalita včetně instrumentálního měření kolorimetrické a texturní analýzy vzorků prsní svaloviny brojlerů. Přídavek krmné směsi s fermentovaným krmivem v kombinaci s huminovými látkami vedl k lepšímu celkovému vzhledu a přijatelnosti vzorků prsní svaloviny po uvaření hodnotiteli (p <0,05). U vzorků prsní svaloviny po uvaření byl zjištěn významný rozdíl v texturním parametru tvrdost (p < 0,05). Rovněž byl zjištěn významný rozdíl v křehkosti masa mezi vzorky (p < 0,001). Doplnění krmné směsi pro brojlery o huminové látky v kombinaci se speciálně připraveným fermentovaným krmivem může hrát důležitou roli ve výživě brojlerů v drůbežářském průmyslu.
Název v anglickém jazyce
Sensory properties of chicken breast meat after feeding of fermented product and humic substances
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to study the effect of supplementation of commercial broilers feed mixtures with 10% of fermented feed, with 0.7% of humic substances and with a combination of fermented feed and humic substances. Sensory quality including instrumental measurement of colorimetric and textural analysis of broiler breast muscle samples were investigated. The supplementation of the feed mixture with fermented feed in combination with humic substances resulted in better overall appearance and acceptability of the breast muscle samples after cooking by the evaluators (p <0.05). In the breast meat samples after cooking, a significant difference in the textural parameter hardness (p < 0.05) was found. There was also observed a significant difference in meat tenderness between the samples (p < 0.001). The supplementation of broiler feed mixture with humic substances in combination with specially prepared fermented feed can play an important role in the of broilers nutrition in the poultry industry.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác
ISBN
978-80-8266-007-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
221-228
Název nakladatele
Garmond Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
6. 4. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—