Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of selected bioactive substances and nanoparticles on the immunoreactivity of edible packages containing chitosan, by the ELISA method

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880699" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880699 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1080/09540105.2023.2222933" target="_blank" >https://doi.org/10.1080/09540105.2023.2222933</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/09540105.2023.2222933" target="_blank" >10.1080/09540105.2023.2222933</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of selected bioactive substances and nanoparticles on the immunoreactivity of edible packages containing chitosan, by the ELISA method

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was evaluated the effect of selected bioactive substances and nanoparticles on the immunoreactivity of edible packages based on chitosan using the ELISA. The analysed protein was the tropomyosin. The results confirmed the presence of the tropomyosin (3.77 ± 0.79–5.75 ± 0.01 µg/g) in control samples. This study demonstrated that the bioactive substances in the form of grape (0.61 ± 0.34–0.43 ± 0.16 µg/g), blueberry (0.58 ± 0.32–0.39 ± 0.27 µg/g), and parsley extracts (2.09 ± 1.28–0.79 ± 0.40 µg/g) reduces immunoreactivity (p &lt; 0.05) of the tropomyosin. The elder pollen had no significant effect (p &gt; 0.05) on immunoreactivity. ZnO and TiO2 nanoparticles also demonstrated immunoreactivity reduction (p &lt; 0.05). The exception was silver nanoparticles, where the immunoreactivity increased with increasing concentration of grape extract (1.29 ± 0.01–5.47 ± 0.25 µg/g). The results confirmed the inhibitory effect of bioactive substances on the immunoreactivity of the used ELISA and also showed the need to consider immunoreactive substances when interpreting ELISA results.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of selected bioactive substances and nanoparticles on the immunoreactivity of edible packages containing chitosan, by the ELISA method

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was evaluated the effect of selected bioactive substances and nanoparticles on the immunoreactivity of edible packages based on chitosan using the ELISA. The analysed protein was the tropomyosin. The results confirmed the presence of the tropomyosin (3.77 ± 0.79–5.75 ± 0.01 µg/g) in control samples. This study demonstrated that the bioactive substances in the form of grape (0.61 ± 0.34–0.43 ± 0.16 µg/g), blueberry (0.58 ± 0.32–0.39 ± 0.27 µg/g), and parsley extracts (2.09 ± 1.28–0.79 ± 0.40 µg/g) reduces immunoreactivity (p &lt; 0.05) of the tropomyosin. The elder pollen had no significant effect (p &gt; 0.05) on immunoreactivity. ZnO and TiO2 nanoparticles also demonstrated immunoreactivity reduction (p &lt; 0.05). The exception was silver nanoparticles, where the immunoreactivity increased with increasing concentration of grape extract (1.29 ± 0.01–5.47 ± 0.25 µg/g). The results confirmed the inhibitory effect of bioactive substances on the immunoreactivity of the used ELISA and also showed the need to consider immunoreactive substances when interpreting ELISA results.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Agricultural Immunology

  • ISSN

    0954-0105

  • e-ISSN

    1465-3443

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    001009886200001

  • EID výsledku v databázi Scopus