Vliv bioaktivních látek na imunoreaktivitu alergenů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880462" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880462 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.15414/2022.sqf22-psp" target="_blank" >https://doi.org/10.15414/2022.sqf22-psp</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/2022.SQF22-PSP" target="_blank" >10.15414/2022.SQF22-PSP</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv bioaktivních látek na imunoreaktivitu alergenů
Popis výsledku v původním jazyce
Využívání rostlinných extraktů má v potravinářství stále větší význam. Často jsou využívány jako náhrada přídatných látek v potravinách. Každá nová látka v potravinách se projeví celou řadou chemických, biochemických nebo fyzikálních změn. V této modelové studii byl ověřován vliv rostlinných extraktů (hroznový, petrželový a borůvkový) na imunoreaktivitu enzymatického testu. Změna imunoreaktivity byla potvrzena od koncentrací 5 % přídavku extraktu (p < 0,05). U borůvkového extraktu byl statisticky průkazný rozdíl také mezi 5 a 10% přídavkem extraktu.
Název v anglickém jazyce
Effect of Bioactive Substances on the Immunoreactivity of Allergens
Popis výsledku anglicky
Plant extracts are becoming increasingly important in the food industry. They are often used as a substitute for food additives. Any new substance in food will manifest itself in a variety of chemical, biochemical or physical changes. In this model study, the effect of plantextracts (grape, parsley and blueberry) on the immunoreactivity of an enzyme assay was verified. The change in immunoreactivity was confirmed from 5 % extract addition concentrations (p < 0.05). There was also a statistically significant difference in blueberry extract between 5 and 10 % extract addition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác
ISBN
978-80-8266-007-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
139-142
Název nakladatele
Garmond Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
6. 4. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—