Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv bioaktivních látek na imunoreaktivitu alergenů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880462" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880462 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.15414/2022.sqf22-psp" target="_blank" >https://doi.org/10.15414/2022.sqf22-psp</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2022.SQF22-PSP" target="_blank" >10.15414/2022.SQF22-PSP</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv bioaktivních látek na imunoreaktivitu alergenů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Využívání rostlinných extraktů má v potravinářství stále větší význam. Často jsou využívány jako náhrada přídatných látek v potravinách. Každá nová látka v potravinách se projeví celou řadou chemických, biochemických nebo fyzikálních změn. V této modelové studii byl ověřován vliv rostlinných extraktů (hroznový, petrželový a borůvkový) na imunoreaktivitu enzymatického testu. Změna imunoreaktivity byla potvrzena od koncentrací 5 % přídavku extraktu (p &lt; 0,05). U borůvkového extraktu byl statisticky průkazný rozdíl také mezi 5 a 10% přídavkem extraktu.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Bioactive Substances on the Immunoreactivity of Allergens

  • Popis výsledku anglicky

    Plant extracts are becoming increasingly important in the food industry. They are often used as a substitute for food additives. Any new substance in food will manifest itself in a variety of chemical, biochemical or physical changes. In this model study, the effect of plantextracts (grape, parsley and blueberry) on the immunoreactivity of an enzyme assay was verified. The change in immunoreactivity was confirmed from 5 % extract addition concentrations (p &lt; 0.05). There was also a statistically significant difference in blueberry extract between 5 and 10 % extract addition.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác

  • ISBN

    978-80-8266-007-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    139-142

  • Název nakladatele

    Garmond Nitra

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    6. 4. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku