Faktory ovlivňující udržení teploty transportovaných vzorků baleného čerstvého masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880920" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880920 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující udržení teploty transportovaných vzorků baleného čerstvého masa
Popis výsledku v původním jazyce
Správná manipulace s potravinami během transportu, zejména udržení předepsané teploty, je základem pro zachování jejich zdravotní nezávadnosti. U vzorků potravin putujících do laboratoře k vyšetření, je navíc dodržení chladírenského řetězce podmínkou pro přesnou interpretaci výsledků analýz. Cílem této pilotní studie bylo sledování změny teploty uvnitř transportního obalu a teploty v jádře výrobku v závislosti na typu, velikosti a míře naplnění transportního obalu vzorky. K tomuto účelu byly využity záznamové termografy Testo s vpichovou sondou, které umožňují současný monitoring vnější a vnitřní teploty, která je měřena ve velmi krátkých intervalech (20 sekund). Bylo zjištěno, že větší vliv než typ transportního obalu mělo na teplotu vzorku umístění chladicích vložek. V případě správného umístění dostatečného množství chladicích vložek na počet přepravovaných vzorků je možné pomocí obou porovnávaných transportních obalů udržet požadovanou teplotu vzorků po dobu 6 hodin, což je pro dopravu po České republice zcela dostačující.
Název v anglickém jazyce
Factors affecting temperature maintenance of transported samples of packaged fresh meat
Popis výsledku anglicky
The correct handling of food during transport, especially maintaining the prescribed temperature, is the basis for preserving food safety. In the case of food samples transported to the laboratory for examination, compliance with the cold chain is also a condition for accurate interpretation of analysis results. The aim of this study was to monitor the temperature change inside the insulated box and the temperature in the core of the product depending on the type, size and degree of filling of the transport package with the sample. For this purpose, Testo recording thermographs with an injection probe were used, which enable simultaneous monitoring of the external and internal temperature, which is measured in very short intervals (20 seconds). It was found that the location of the cooling pads had a greater influence on the temperature of the sample than the type of transport box. In the case of correct placement of a sufficient number of cooling pads for the number of transported samples, it is possible to maintain the required temperature of the samples for 6 hours using both compared transport boxes, which should be sufficient for transport in the Czech Republic.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
376-380
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 10. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—