Stanovení rizika mikrobiální kontaminace vzorků potravin při narušení chladírenského řetězce během transportu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881668" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881668 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení rizika mikrobiální kontaminace vzorků potravin při narušení chladírenského řetězce během transportu
Popis výsledku v původním jazyce
Při transportu úředně odebraných vzorků potravin je nezbytné, aby mikrobiologický profil vzorku při přijetí do laboratoře co nejpřesněji odrážel aktuální stav v době jeho odběru. Může ovšem nastat situace, kdy je chladicí řetězec během transportu přerušen. Hlavními faktory, které mohou ovlivnit mikrobiální profil čerstvých chlazených potravin jsou teplota, délka expozice potraviny této teplotě a případně i doba vyšetření vzorku po následném uskladnění v adekvátních podmínkách analytických laboratoří. S cílem zjistit vliv těchto faktorů na počet mikroorganismů jsme experimentálně narušily chladicí řetězec u osmi různých potravin ve třech různých typech balení. Tato experimentální data sloužila k vytvoření sady prediktivních statistických modelů, které hodnotí vliv teploty, délky expozice této teplotě a doby vyšetření vzorku na pravděpodobnost narušení vzorku daného typu potraviny v daném typu obalu. Výsledky těchto modelů byly použity k vytvoření softwaru implementovaného do volně přístupné webové aplikace na stránce https://webstudio.shinyapps.io/transportvzorku/. Tento nástroj je primárně určen dozorovým orgánům a laboratořím jako pomůcka umožňující posouzení konkrétní situace vzniklé při transportu vzorků v neadekvátní teplotě i jako nástroj pro minimalizaci možnosti zpochybnění výsledků analýz v rámci probíhajících správních řízení. Uživatel aplikace zvolí typ potraviny a typ jejího balení, teplotu v transportním boxu, které byl vzorek vystaven, délku expozice této zvýšené teplotě a dobu setrvání vzorku ve vyhovující teplotě do mikrobiologického vyšetření. Simuluje tak porušení chlazení při transportu vzorku. Software jako výsledek zobrazí předpokládaný počet mikroorganismů (uveden v násobcích výchozí hodnoty) a riziko narušení mikrobiologického profilu vzorku ve formě doporučení či nedoporučení vzorku k analýze, a to včetně vizualizace v podobě trojrozměrného grafu.
Název v anglickém jazyce
Determining the risk of microbial contamination of food samples after cold chain disruption during their transport
Popis výsledku anglicky
When transporting food samples collected by supervisory authorities, it is essential that the microbiological profile of the sample on receipt in the laboratory matches that present at the time of collection as accurately as possible. However, in some instances, cold chain disruption may occur during transport. The main factors potentially affecting the microbial profile of fresh chilled foods include the temperature, the length of exposure of the food to that temperature, and, where applicable, the time until sample analysis after receipt to the laboratory and return to optimum storage conditions. We investigated the influence of these factors on microorganism count by experimentally disrupting the cold chain of eight different foods in three different types of packaging. These experimental data were used to develop a set of predictive statistical models considering the effect of temperature, length of exposure to the respective temperature, and time to sample examination on the likelihood of compromising the sample of a particular food type in a particular packaging. The results of these models were used to develop software implemented in a freely accessible web application at https://webstudio.shinyapps.io/transportvzorku/. This tool is primarily intended for use by supervisory authorities and laboratories to enable them to assess a specific situation arising from the transport of samples at an inadequate temperature. Moreover, it can also serve as a tool to minimize the possibility of the results of analyses being challenged during the subsequent administrative proceedings. The user of the application can select the type of food and of packaging, the temperature in the transport box to which the sample has been exposed, the length of exposure to this elevated temperature, and the time period between the return to an appropriate temperature and microbiological examination, i.e, data simulating a cold chain disruption during the sample transport. As a result, the software displays the predicted number of microorganisms (in multiples of the initial value) and the degree of risk of the sample microbiological profile being compromised by recommending or not recommending the sample for analysis, including a visualization in the form of a three-dimensional graph.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-970-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
66-71
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—