Multiplexní detekce a identifikace významných druhů klostridií a genů zodpovědných za produkci jejich toxinů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881214" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881214 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Multiplexní detekce a identifikace významných druhů klostridií a genů zodpovědných za produkci jejich toxinů
Popis výsledku v původním jazyce
Klostridie jsou polyfyletickou třídou anaerobů, které jsou plodnými producenty toxinů. V této studii popisujeme multiplexní metodu qPCR pro detekci důležitých patogenů úzce souvisejících s alimentárními chorobami – Clostridium perfringens, Clostridioides difficile, Clostridium botulinum a genů odpovědných za produkci jejich hlavních toxinů (cpa, cpb, cpe, tcdA, tcdB , cdt, bontA, bontB, bontE a bontF). Byl stanoven limit detekce, diagnostická senzitivita a specificita. V rámci multiplexní qPCR nedošlo ke křížové detekci druhů a necílové bakterie nevytvářely falešně pozitivní výsledky. Jedinečnost systému spočívá v multiplexování různých vzorků, ale také ve vysoké citlivosti umožňující detekovat 10 kopií DNA na reakci nebo i méně. Metoda multiplexní qPCR nabízí rychlou, jednoduchou a přesnou identifikaci významných patogenů. Mohla by být použita při stanovení bezpečnosti potravin, v klinické diagnostice a pro sledování patogenů v epidemiologických studiích.
Název v anglickém jazyce
Multiplex detection and identification of important Clostridia species and genes responsible for the toxins production
Popis výsledku anglicky
Clostridia are a polyphyletic class of anaerobes that are prolific toxin producers. In this study, we describe a multiplex qPCR method for the detection of important pathogens closely related to foodborne diseases – Clostridium perfringens, Clostridioides difficile, Clostridium botulinum and genes responsible for the production of their major toxins (cpa, cpb, cpe, tcdA, tcdB, cdt, bontA, bontB, bontE and bontF). The limit of detection, diagnostic sensitivity, and specificity were determined. There was no cross-detection of species within the multiplex qPCR, and non-target bacteria were not creating falsely positive results. The system's uniqueness lies in the multiplexing of different samples, but also in its high sensitivity making it possible to detect 10 DNA copies per reaction or even less. The multiplex qPCR method offers quick, simple, andprecise identification of significant pathogens. It could be used in food safety investigations, clinical diagnosis, and surveillance of the spreading determinants of pathogens in epidemiological studies.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010086" target="_blank" >QK22010086: Multiplexní detekce a identifikace genů zodpovědných za antimikrobiální rezistenci a produkci toxinů u významných bakteriálních agens v potravinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena Alimentorum XLIV.: Mäso a mäsové výrobky
ISBN
978-80-8077-822-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
469-476
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
15. 5. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—