Real-time PCR identifikace patogenních bakterií v mase a masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879331" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879331 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/posters/index.html" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/posters/index.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Real-time PCR identifikace patogenních bakterií v mase a masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Rychlé a citlivé metody detekce alimentárních patogenů jsou klíčovým nástrojem pro zajištění bezpečnosti potravin a prevenci šíření infekčních chorob. Pro analýzu potravin se velmi často používají moderní molekulárně genetické metody založené na polymerázové řetězové reakci (PCR) a jejích modifikacích. V současné době je klasická konvenční PCR v rutinní diagnostice téměř nahrazena real-time PCR (qPCR). Cílem této studie byl návrh a optimalizace molekulárně genetických testů založených na metodě qPCR umožňující multiplexní detekci 8 významných alimentárních patogenů - Campylobacter jejuni, Clostridium botulinum, Escherichia coli (STEC), Listeria monocytogenes, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Vibrio parahaemolyticus a Yersinia enterocolitica. Byly navrženy specifické primery a TaqMan sondy a úspěšně ověřena jejich senzitivita a specificita v monoplexech a multiplexech. Limit detekce byl stanoven na 10 kopií DNA/microl.
Název v anglickém jazyce
Real-time identification of pathogenic bacteria in meat and meat products
Popis výsledku anglicky
Rapid and sensitive methods for detection of foodborne pathogens are a key tool in ensuring food safety and preventing the spread of infectious diseases. For food analysis modern molecular genetic methods are very often used, based on the polymerase chain reaction (PCR) and its modifications. At present, classical conventional PCR in routine diagnostics has almost been replaced by real-time PCR (qPCR). The aim of this study was the design and optimization of molecular genetic assays based on the qPCR method enabling multiplex detection of 8 important foodborne pathogens - Campylobacter jejuni, Clostridium botulinum, Escherichia coli (STEC), Listeria monocytogenes, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Vibrio parahaemolyticus and Yersinia enterocolitica. Specific primers and TaqMan probes were designed and their sensitivity and specificity in monoplexes and multiplexes were successfully verified. The limit of detection was set at 10 copies of DNA/microl.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rychlé, komplexní a multiplexní metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnění v potravinách živočišného a rostlinného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLI: Nové trendy zvyšovania kvality a zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov
ISBN
978-80-8077-733-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
200-205
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
23. 11. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—