Vliv dietárního začlenění pelyňku pravého na kvalitu jatečně upraveného těla a masa brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881262" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881262 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv dietárního začlenění pelyňku pravého na kvalitu jatečně upraveného těla a masa brojlerových kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověřit vhodnost dietárního začlenění moučky z pelyňku pravého (Artemisia absinthium L.) do kompletní krmné směsi pro vykrmovaná kuřata hybridní kombinace Ross 308. Celkem 32 21-denních kuřiček bylo rozděleno do dvou dietárních skupin (kontrolní, K, n=16; pokusná, P10, n=16), přičemž kuřata v pokusné skupině přijímala dietu doplněnou o 10 % přídavek moučky z pelyňku. Ve věku 42 dní kuřat proběhlo jatečné zpracování se stanovením vybraných ukazatelů jatečné kvality. Na základě výsledků studie lze konstatovat, že dietární začlenění moučky z pelyňku pravého do kompletní krmné směsi v podílu 10 % nemělo průkazně negativní vliv na ukazatele jatečné kvality vykrmovaných kuřat Ross 308, a lze bezpečně tento podíl začlenit do diet pro vykrmované brojlery.
Název v anglickém jazyce
Effects of the wormwood dietary inclusion on the broilers´ carcass and meat quality
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to evaluate dietary inclusion of the wormwood (Artemisia absinthium L.) meal into the complete diet intended for the broiler fattening. A total of 32 21-day-old Ross 308 hybrid combination females was divided into two dietary groups (control, K, n=16; experimental, P10, n=16) where the chickens of the P10 groups received the diet with 10 % inclusion of the wormwood. At the age of 42 days, the chickens were slaughtered and principal carcass indicators were determined. Based on the results of this study, it can be concluded that the 10% dietary inclusion of wormwood had no significant negative effects on the carcass quality of the fattened Ross 308 chickens. Thus, this inclusion share can be safety used in the chickens´ diets during fattening.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-970-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
296-300
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—