Vliv zpracování hmyzu na odezvu ELLA metody
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881358" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881358 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/24:43930701
Výsledek na webu
<a href="https://vetweb.cz/vliv-zpracovani-hmyzu-na-odezvu-ella-metody/" target="_blank" >https://vetweb.cz/vliv-zpracovani-hmyzu-na-odezvu-ella-metody/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zpracování hmyzu na odezvu ELLA metody
Popis výsledku v původním jazyce
Hmyz a jeho zpracované produkty jsou v současnosti povolenou potravinou. V EU je povoleno využit pouze čtyři druhy hmyzu, a to Tenebrio molitor, Locusta migratoria, Acheta domesticus a Alphitobius diaperinus. Ve všech případech je nutné obsah hmyzu řádně deklarovat ve složení výrobku. V práci byl ověřen vliv zpracování a příchutí hmyzích produktů vyrobených z dospělců Acheta domesticus a larev Tenebrio molitor na průkaz hmyzu screeningovou ELLA metodou. Výsledky vyvrátily vliv zpracování hmyzu na obsahu chitosanu (p ˃ 0,05). Na druhou stranu vliv příchutí na obsah chitosanu byl potvrzen (p < 0,05). Přídavek karamelu snižuje průkaznost chitosanu v ochucených výrobcích na základě rozpadu vodíkových vazeb chitosanu. Dále výsledky potvrdily, že přídavky kvasničných extraktů zvyšují množství detekovaného chitosanu ELLA metodou. Zvýšení je způsobeno přirozeným obsahem chitosanu v kvasničných extraktech.
Název v anglickém jazyce
Effect of insect treatment on the response of the ELLA methods
Popis výsledku anglicky
Insects and their processed products are currently approved as food. In the EU, the use of only four insect species is permitted: Tenebrio molitor, Locusta migratoria, Acheta domesticus, and Alphitobius diaperinus. In all cases, the use of insects must be properly declared on the product. This study evaluated the effect of processing and flavoring on insect-based products made from adult Acheta domesticus and larvae of Tenebrio molitor using a screening ELLA method for detecting insect presence. The results disproved the influence of insect processing on chitosan content (p > 0.05). On the other hand, the impact of flavoring on chitosan content was confirmed (p < 0.05). The addition of caramel reduces the detectability of chitosan in flavored products due to the breakdown of hydrogen bonds in chitosan. Furthermore, the results confirmed that the addition of yeast extracts increases the amount of chitosan detected using the ELLA method. This increase is attributed to the natural chitosan content in yeast extracts.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK23020101" target="_blank" >QK23020101: Komplexní laboratorní strategie pro identifikaci druhů hmyzu určeného k lidské spotřebě a produkci zpracované živočišné bílkoviny, autentikace potravin na jeho bázi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
678-684
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—