Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zpracování hmyzu na odezvu ELLA metody

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881358" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881358 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43930701

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vetweb.cz/vliv-zpracovani-hmyzu-na-odezvu-ella-metody/" target="_blank" >https://vetweb.cz/vliv-zpracovani-hmyzu-na-odezvu-ella-metody/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zpracování hmyzu na odezvu ELLA metody

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hmyz a jeho zpracované produkty jsou v současnosti povolenou potravinou. V EU je povoleno využit pouze čtyři druhy hmyzu, a to Tenebrio molitor, Locusta migratoria, Acheta domesticus a Alphitobius diaperinus. Ve všech případech je nutné obsah hmyzu řádně deklarovat ve složení výrobku. V práci byl ověřen vliv zpracování a příchutí hmyzích produktů vyrobených z dospělců Acheta domesticus a larev Tenebrio molitor na průkaz hmyzu screeningovou ELLA metodou. Výsledky vyvrátily vliv zpracování hmyzu na obsahu chitosanu (p ˃ 0,05). Na druhou stranu vliv příchutí na obsah chitosanu byl potvrzen (p &lt; 0,05). Přídavek karamelu snižuje průkaznost chitosanu v ochucených výrobcích na základě rozpadu vodíkových vazeb chitosanu. Dále výsledky potvrdily, že přídavky kvasničných extraktů zvyšují množství detekovaného chitosanu ELLA metodou. Zvýšení je způsobeno přirozeným obsahem chitosanu v kvasničných extraktech.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of insect treatment on the response of the ELLA methods

  • Popis výsledku anglicky

    Insects and their processed products are currently approved as food. In the EU, the use of only four insect species is permitted: Tenebrio molitor, Locusta migratoria, Acheta domesticus, and Alphitobius diaperinus. In all cases, the use of insects must be properly declared on the product. This study evaluated the effect of processing and flavoring on insect-based products made from adult Acheta domesticus and larvae of Tenebrio molitor using a screening ELLA method for detecting insect presence. The results disproved the influence of insect processing on chitosan content (p &gt; 0.05). On the other hand, the impact of flavoring on chitosan content was confirmed (p &lt; 0.05). The addition of caramel reduces the detectability of chitosan in flavored products due to the breakdown of hydrogen bonds in chitosan. Furthermore, the results confirmed that the addition of yeast extracts increases the amount of chitosan detected using the ELLA method. This increase is attributed to the natural chitosan content in yeast extracts.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK23020101" target="_blank" >QK23020101: Komplexní laboratorní strategie pro identifikaci druhů hmyzu určeného k lidské spotřebě a produkci zpracované živočišné bílkoviny, autentikace potravin na jeho bázi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    678-684

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus