Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiologická kvalita vzorků chlazené drůbeže při porušení teploty skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881663" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881663 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2024/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2024/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiologická kvalita vzorků chlazené drůbeže při porušení teploty skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato studie hodnotí vliv nevhodných přepravních podmínek na mikrobiologickou kvalitu chlazené drůbeže v prostém balení a v obalech s modifikovanou atmosférou (MAP). Experimenty simulovaly nárůst teploty během transportu vzorků na 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C s expozičními časy 1, 2, 3 a 4 hodiny. Sledován byl celkový počet mikroorganismů (CPM), počet psychrotrofních mikroorganismů (PPM), β-D-glukuronidáza-pozitivní Escherichia coli a Salmonella spp. bezprostředně po vystavení zvýšené teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu k legislativou požadované teplotě skladování. Horní přípustné limity byly stanoveny pro každou kombinaci druhů drůbeže (kuřecí prsa a stehna) a typ balení (prosté a MAP) s přihlédnutím k výchozím bakteriálním počtům. U vzorků chlazených kuřecích prsou v prostém balení byly limity často překračovány, zvláště při delším vystavení vyšší teplotě a pozdější době vyšetření. Vzorky v MAP překročily limity méně často (6 u CPM, 7 u PPM). U vzorků kuřecích stehen byly limity CPM překračovány častěji u vzorků s pozdější dobou vyšetření (prosté balení) a u vzorků vystavených vyšším teplotám delší dobu (MAP). U 31,9 % vzorků byla zjištěna přítomnost E. coli v množství v rozmezí 1,70 až 3,65 log KTJ.g-1. Detekce E. coli byla častější u kuřecích stehen (40,5 %) než u kuřecích prsou (23,3 %), ale nesouvisela s teplotou expozice, dobou expozice nebo dobou do vyšetření. Salmonella spp. nebyla prokázána v žádném ze vzorků.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiological quality of chilled poultry samples in storage temperature disruption

  • Popis výsledku anglicky

    This study evaluates the influence of inadequate transport conditions on the microbiological quality of chilled poultry packaged in plain, and modified atmosphere packaging (MAP). The experiments simulated the temperature increase during sample transport to 8, 11, 14, 17, 20, and 25 °C with exposure times of 1, 2, 3, and 4 h. Aerobic plate count (APC), psychrotrophic microorganisms count (PMC), β-D-glucuronidase-positive Escherichia coli, and Salmonella spp. were evaluated immediately after the exposure to the elevated temperature (0 h), 3 h, and 24 h after the return to the normal temperature. The upper acceptable limits were set for each combination of poultry types and packaging type, taking into account also the initial bacterial condition. Chilled chicken breast in plain packaging exceeded the limits often, especially when the exposure to higher temperature was longer and the examination time was later. Samples in MAP exceeded the limits less often (6 for APC, 7 for PMC). In chicken legs samples, APC limits were exceeded more often in samples with a later examination time (plain packaging) and in samples exposed to higher temperatures for a longer time (MAP). In 31.9 % samples with the detected presence of E. coli, its amount ranged from 1.70 to 3.65 log CFU.g-1. It was more common in chicken thighs (40.5 %) than chicken breasts (23.3 %), but was not related to exposure temperature, exposure time or time until examination. The presence of Salmonella spp. was not detected in any of the samples.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    53-57

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus