Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Růst a množení Escherichia coli při porušení chladicího řetězce drůbežího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881664" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881664 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vetweb.cz/rust-a-mnozeni-escherichia-colipri-poruseni-chladiciho-retezcedrubeziho-masa/" target="_blank" >https://vetweb.cz/rust-a-mnozeni-escherichia-colipri-poruseni-chladiciho-retezcedrubeziho-masa/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Růst a množení Escherichia coli při porušení chladicího řetězce drůbežího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V prezentované studii byl hodnocen vliv porušení teploty při transportu chlazeného drůbežího masa na počty ß-D-glukuronidáza pozitivních Escherichia coli. Během transportu nesmí teplota drůbežího masa přesáhnout 4 °C (nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004). V experimentu byla použita chlazená drůbeží stehna s kůží a drůbeží prsa bez kůže v prostém balení a v balení s modifikovanou atmosférou (MAP). Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3,5 a 4 h. Počty E. coli byly stanovovány plotnovou metodou (ČSN ISO 16649-2) ihned po expozici vzorků zvýšené teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu do prostředí s požadovanou teplotou (4 °C). Nejčastější detekce E. coli byla zaznamenána u kuřecích stehen v prostém balení, kde 4 % vzorků (12/294) překročilo limit 2,7 log KTJ.g-1 (5.102 KTJ.g-1) doporučený ČSN 569609. U drůbežích prsou (v prostém balení i v MAP) a u drůbežích stehen balených v MAP nebyl počet E. coli ovlivněn teplotou a délkou expozice zvýšené teplotě. Ve většině případů byly přítomnost a počty E. coli v chlazeném drůbežím mase ovlivněny počáteční kontaminací.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of poultry meat storage temperature violation on the growth and multiplication of Escherichia coli

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, the effect of inadequate transport on the result of ß-D-glucuronidase positive Escherichia coli count of chilled poultry was evaluated. During transport chilled poultry meat products must be kept at a temperature below 4°C (Regulation (EC) No 853/2004). Chilled poultry meat (chicken legs with skin and breast without skin) was packaged in air packaging and in modified atmosphere (MAP) for the purposes of the experiment. The model experiments simulated an increase of temperature during the transport to 8, 11, 14, 17, 20 and 25°C. The exposure time was 1, 2, 3, 3.5 and 4 h. The E. coli count in the samples were determined by plate method (ČSN ISO 16649-2) immediately after exposure to higher temperature (0 h), 3 h and 24 h after returning to the adequate temperature (4 °C). Most frequent E. coli detection and the highest E. coli count were observed in chicken legs in air packaging, the 4% samples (12/294) exceeded the limit recommended by the standard ČSN 569609 2.7 log CFU.g-1. The E. coli count was not influenced by temperature and by duration of exposure to higher temperature in chicken breast (both in air packaging and in MAP) and in chicken legs in MAP. The E. coli counts were mainly influenced by the initial contamination of the chicken meat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    673-677

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus