Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F03%3A00000012" target="_blank" >RIV/62157124:16370/03:00000012 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V posledních několika letech se v odborné literatuře objevuje velké množství prací, které jsou věnovány pozitivním vlastnostem vína a látkám v něm obsažených, z nichž nejdiskutovanější je polyfenol resveratrol. Výsledky epidemiologických a experimentálních studií u člověka, na zvířatech a in vitro ukázaly, že polyfenoly obsažené ve víně, čaji, ovoci a zelenině působí příznivě na progresi i regresi aterosklerózy, mají antikarcinogenní účinek a svými antioxidačními účinky působí proti dalším procesům souvisejícím s tvorbou reaktivních forem kyslíku a peroxidací lipidů v krevní plazmě a membránách. Na základě vědeckých studií se ukázalo, že resveratrol má protektivní účinky na kardiovaskulární systém, ovlivňuje metabolismus lipidů, inhibuje oxidaci lipoproteinů o nízké hustotě (LDL) a agregaci trombocytů. Tato látka také vykazuje protinádorové a protizánětlivé vlastnosti a řadu dalších biologických účinků. Tato práce si klade za cíl popsat a souhrnně charakterizovat biologické vlastnosti

  • Název v anglickém jazyce

    Biological effects of resveratrol and other constituents of wine

  • Popis výsledku anglicky

    In recent years many scientific papers have been published concerning the positive effects of wine and its active principles, the polyphenol resveratrol being the most widely discussed compound. The results of epidemiological and experimental studies inman, animals, and in vitro have shown that polyphenols contained in wine, tea, fruit, and vegetables exert a positive effect on both the progression and regression of atherosclerosis, possess an anticancerogenic action, and due to their antioxidative effects they act against other processes connected with the reactive forms of oxygen production and lipid peroxydation in the blood plasma and membranes. Experimental findings have shown that resveratrol protects the cardiovascular system, affects lipid metabolism, and inhibits low-density lipoproteins (LDL) oxidation and blood platelet aggregation. In addition, this natural product is able to inhibit the growth of some tumours and possesses antiinflammatory properties and a number of other

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Česká a Slovenská Farmacie

  • ISSN

    1210-7816

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    52

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    272-281

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus