Fast separation and determination of free myo-inositol by hydrophilic liquid chromatography
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F14%3A43872716" target="_blank" >RIV/62157124:16370/14:43872716 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carres.2014.03.010" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.carres.2014.03.010</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carres.2014.03.010" target="_blank" >10.1016/j.carres.2014.03.010</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Fast separation and determination of free myo-inositol by hydrophilic liquid chromatography
Popis výsledku v původním jazyce
A fast liquid chromatography method for separation and determination of myo-inositol is reported. Determination of the biologically important isomer of inositols, myo-inositol, was optimized to avoid overlapping to possible interferents according to European Pharmacopoeia (glycerol, D-mannitol) and saccharose. The method in HILIC mode is extremely selective to other carbohydrates which allows to separate myo-inositol from allo-and D-chiro-inositol with resolution 12.3 and 5.2, resp. and this way it enables to separate myo-inostiol from contingent carbohydrates present in a sample matrix. Retention time of myo-inositol was 12 min at 10 degrees C, though higher temperatures (25 degrees C or 40 degrees C) or higher water content in the mobile phase couldspeed up the separation and determination to four minutes. LOD of the method was 9 mg/L at 10 degrees C, and 5 mg/L at 25 degrees C, resp.
Název v anglickém jazyce
Fast separation and determination of free myo-inositol by hydrophilic liquid chromatography
Popis výsledku anglicky
A fast liquid chromatography method for separation and determination of myo-inositol is reported. Determination of the biologically important isomer of inositols, myo-inositol, was optimized to avoid overlapping to possible interferents according to European Pharmacopoeia (glycerol, D-mannitol) and saccharose. The method in HILIC mode is extremely selective to other carbohydrates which allows to separate myo-inositol from allo-and D-chiro-inositol with resolution 12.3 and 5.2, resp. and this way it enables to separate myo-inostiol from contingent carbohydrates present in a sample matrix. Retention time of myo-inositol was 12 min at 10 degrees C, though higher temperatures (25 degrees C or 40 degrees C) or higher water content in the mobile phase couldspeed up the separation and determination to four minutes. LOD of the method was 9 mg/L at 10 degrees C, and 5 mg/L at 25 degrees C, resp.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FR - Farmakologie a lékárnická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Carbohydrate Research
ISSN
0008-6215
e-ISSN
—
Svazek periodika
391
Číslo periodika v rámci svazku
JUN 2014
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
55-60
Kód UT WoS článku
000335902600011
EID výsledku v databázi Scopus
—