Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Postupy maskování chuti využívané ve farmacii

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F19%3A43877733" target="_blank" >RIV/62157124:16370/19:43877733 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3449/3400" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3449/3400</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Postupy maskování chuti využívané ve farmacii

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Velká skupina léčiv má nepříjemnou chuť, většinou hořkou. Tato skutečnost může vést až k omezenému užívání jinak vysoce účinných a bezpečných léčiv aplikovaných perorálním nebo orálním způsobem. Z toho důvodu je maskování chuti léčiv klíčové pro zvýšení přijatelnosti přípravku pro pacienta, která úzce souvisí s úspěšností a efektivitou léčby i s komerčním úspěchem léčivého přípravku. Předložená práce vysvětluje mechanismus vnímání chuti a obecně definuje chuť léčiv. Dále podává přehled metod maskování chuti používaných ve farmaceutické technologii a popisuje jejich použití na konkrétních příkladech z oblasti výzkumu a praxe.

  • Název v anglickém jazyce

    Taste Masking Procedures Used in Pharmaceutics

  • Popis výsledku anglicky

    Many drugs have an unpleasant taste, mostly bitter. This could lead to a limitation of their therapeutic effect after oral administration. Therefore, taste masking of drugs is the key factor how to improve the patient&apos;s compliance that is closely connected with therapeutical success and therapy effectiveness and also with the commercial success of the medicine. The presented article explains the mechanism of taste perception and generally defines the taste of drugs. It further brings a brief overview of taste masking methods used in pharmaceutical technology and describes their use on specific examples from the research and practice.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30104 - Pharmacology and pharmacy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    113

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    522-529

  • Kód UT WoS článku

    000485833300002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85073417131