Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes of taste perception after stapes surgery: a prospective cohort study

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18450%2F22%3A50019413" target="_blank" >RIV/62690094:18450/22:50019413 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11150/22:10437391 RIV/00179906:_____/22:10437391

  • Výsledek na webu

    <a href="https://link.springer.com/article/10.1007/s00405-021-06665-0" target="_blank" >https://link.springer.com/article/10.1007/s00405-021-06665-0</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00405-021-06665-0" target="_blank" >10.1007/s00405-021-06665-0</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes of taste perception after stapes surgery: a prospective cohort study

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Purpose Taste perception is often affected after stapes surgery despite effort to preserve chorda tympani nerve. The aim was to examine changes of particular taste qualities and their recovery after operation of otosclerosis. Materials and methods Taste function was prospectively investigated with a questionnaire and a taste strip test (TST) preoperatively, 3-5 days and 1 year after stapes surgery with the preservation of CTN. Results In the early postoperative examination, 34/42 patients had a lower TST score, 7/42 decrease of taste in the questionnaire. One year after surgery, 11/42 patients had a lower TST score, 1/42 patients decrease of taste in the questionnaire. The most pronounced decrease in the TST score was in sweet (- 1.76 points, p &lt; 0.001), followed by bitter (- 1.71 points, p &lt; 0.001), salty (- 1.64 points, p &lt; 0.001) and sour taste (- 1.33 points, p &lt; 0.001). The sour taste had a significant lower alteration compared to others. Men had significantly pronounced alteration in salty taste compared to women. The complete recovery was proved in bitter taste. Better recovery in bitter taste was observed in patients younger than 45 years of age. Conclusions Gustatory changes after stapes surgery are mostly transient with different impairment and recovery rate for particular taste qualities. A sour taste seems to be relatively resistant to damage. The best recovery rate is in a bitter taste, especially in younger patients.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes of taste perception after stapes surgery: a prospective cohort study

  • Popis výsledku anglicky

    Purpose Taste perception is often affected after stapes surgery despite effort to preserve chorda tympani nerve. The aim was to examine changes of particular taste qualities and their recovery after operation of otosclerosis. Materials and methods Taste function was prospectively investigated with a questionnaire and a taste strip test (TST) preoperatively, 3-5 days and 1 year after stapes surgery with the preservation of CTN. Results In the early postoperative examination, 34/42 patients had a lower TST score, 7/42 decrease of taste in the questionnaire. One year after surgery, 11/42 patients had a lower TST score, 1/42 patients decrease of taste in the questionnaire. The most pronounced decrease in the TST score was in sweet (- 1.76 points, p &lt; 0.001), followed by bitter (- 1.71 points, p &lt; 0.001), salty (- 1.64 points, p &lt; 0.001) and sour taste (- 1.33 points, p &lt; 0.001). The sour taste had a significant lower alteration compared to others. Men had significantly pronounced alteration in salty taste compared to women. The complete recovery was proved in bitter taste. Better recovery in bitter taste was observed in patients younger than 45 years of age. Conclusions Gustatory changes after stapes surgery are mostly transient with different impairment and recovery rate for particular taste qualities. A sour taste seems to be relatively resistant to damage. The best recovery rate is in a bitter taste, especially in younger patients.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30207 - Ophthalmology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    EUROPEAN ARCHIVES OF OTO-RHINO-LARYNGOLOGY

  • ISSN

    0937-4477

  • e-ISSN

    1434-4726

  • Svazek periodika

    279

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    175-179

  • Kód UT WoS článku

    000618166900001

  • EID výsledku v databázi Scopus