Potravní doplněk a způsob jeho výroby
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F13%3A50001916" target="_blank" >RIV/62690094:18470/13:50001916 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/303/303837.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/303/303837.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravní doplněk a způsob jeho výroby
Popis výsledku v původním jazyce
Potravní kvasničný doplněk je tvořen hydrolyzátem lupinové mouky hydrolyzované kyselou syrovátkou, který obsahuje alespoň 1,5 % hmotn. kyseliny mléčné. Způsob jeho výroby spočívá v tom, že se provádí fermentace syrovátky, při níž se při teplotě 20 až 40°C postupně dávkuje lupinová mouka ve formě vodné suspenze, přičemž pH reakční směsi se udržuje na hodnotě 3 až 4 a tento proces se ukončí při dosažení obsahu kyseliny mléčné nejméně 1,5 % hmotn., potom se přidá další lupinová mouka ve formě vodné suspenze a provede se hydrolýza při teplotě 130 až 150 °C a tlaku 340 až 370 kPa, po provedení hydrolýzy se provede dekantace, při které se usazený nezhydrolyzovaný podíl odstraní a horní vrstva hydrolyzátu, obsahující 5 až 10 % hmotn. sušiny se odvede k dalšímu zpracování, při kterém se ochutí ovocným sirupem k přípravě nápoje nebo se zahustí a usuší.
Název v anglickém jazyce
Nutritional supplement and its manufacturing method
Popis výsledku anglicky
An yeast food supplement comprises lupine flour hydrolyzate hydrolyzed by sour whey and greater than or equal to 1.5 wt.% lactic acid, and is prepared by fermentating lupine flour in the form of a free suspension at 20-40 degrees CoC, maintaining pH of the reaction mixture at 3-4, adding lupine flour in the form of a free suspension, hydrolyzing at 130-150 degrees C under 340-370 kPa pressure. The resultant mixture is decantated, followed by removing non-hydrolyzed fraction, removing upper layer of thehydrolyzate containing 5-10 wt.% dry matter, flavoring with fruit syrup thickening and drying to obtain finished product.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA01010737" target="_blank" >TA01010737: Vývoj technologického zpracování ve světě nově zaváděných vysoce nutričně hodnotných luštěnin pro využití k přípravě běžných potravin i dietních a výživových výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
303837
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
10. 4. 2013
Název vlastníka
Univerzita Hradec Králové
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence