Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravní doplněk a způsob jeho výroby

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F13%3A50001916" target="_blank" >RIV/62690094:18470/13:50001916 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/303/303837.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/303/303837.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potravní doplněk a způsob jeho výroby

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Potravní kvasničný doplněk je tvořen hydrolyzátem lupinové mouky hydrolyzované kyselou syrovátkou, který obsahuje alespoň 1,5 % hmotn. kyseliny mléčné. Způsob jeho výroby spočívá v tom, že se provádí fermentace syrovátky, při níž se při teplotě 20 až 40°C postupně dávkuje lupinová mouka ve formě vodné suspenze, přičemž pH reakční směsi se udržuje na hodnotě 3 až 4 a tento proces se ukončí při dosažení obsahu kyseliny mléčné nejméně 1,5 % hmotn., potom se přidá další lupinová mouka ve formě vodné suspenze a provede se hydrolýza při teplotě 130 až 150 °C a tlaku 340 až 370 kPa, po provedení hydrolýzy se provede dekantace, při které se usazený nezhydrolyzovaný podíl odstraní a horní vrstva hydrolyzátu, obsahující 5 až 10 % hmotn. sušiny se odvede k dalšímu zpracování, při kterém se ochutí ovocným sirupem k přípravě nápoje nebo se zahustí a usuší.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional supplement and its manufacturing method

  • Popis výsledku anglicky

    An yeast food supplement comprises lupine flour hydrolyzate hydrolyzed by sour whey and greater than or equal to 1.5 wt.% lactic acid, and is prepared by fermentating lupine flour in the form of a free suspension at 20-40 degrees CoC, maintaining pH of the reaction mixture at 3-4, adding lupine flour in the form of a free suspension, hydrolyzing at 130-150 degrees C under 340-370 kPa pressure. The resultant mixture is decantated, followed by removing non-hydrolyzed fraction, removing upper layer of thehydrolyzate containing 5-10 wt.% dry matter, flavoring with fruit syrup thickening and drying to obtain finished product.

Klasifikace

  • Druh

    P - Patent

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA01010737" target="_blank" >TA01010737: Vývoj technologického zpracování ve světě nově zaváděných vysoce nutričně hodnotných luštěnin pro využití k přípravě běžných potravin i dietních a výživových výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    303837

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

    10. 4. 2013

  • Název vlastníka

    Univerzita Hradec Králové

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence