Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Způsob získávání vlákniny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F15%3A50004517" target="_blank" >RIV/62690094:18470/15:50004517 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Způsob získávání vlákniny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lupinové slupky, lupinová jádra nebo lupinová mouka se smíchají s vodou, upraví se za stálého míchání jejich pH do alkalické oblasti 8 až 8,5 a zahřívají se do varu, vzniklá suspenze se ochladí na teplotu 60 až 70 oC, přidá se enzym pro štěpení bílkovinya za stálého míchání se hydrolyzuje bílkovina, přičemž vznikne tuhý vlákninový filtrační koláč, který se propere, usuší a rozemele. Při získávání vlákniny z rozemletých jader lupinových bobů nebo z lupinové mouky se do ochlazené suspenzepřidají také enzymy pro ztekucení a zcukernatění škrobu. Úprava pH se provádí zpravidla hydrouhličitanem draselný,

  • Název v anglickém jazyce

    Obtaining dietary fiber filter cake

  • Popis výsledku anglicky

    NOVELTY - Obtaining dietary fiber filter cake, comprises mixing lupine hull, lupine core or lupine flour with water, stirring them to alkaline by adjusting pH to 8-8.5 and heating to reflux, cooling the suspension to 60-70 degrees C, treating with enzymeto cleave the protein and stirring hydrolyzed protein, producing a graphite fiber filter cake which is washed, dried and ground. The pulp is obtained from crushed liver lupine bean or lupine flour by adding cold suspension enzymes for liquefaction and saccharification of starch, and the pH is adjusted by using potassium bicarbonate.

Klasifikace

  • Druh

    P - Patent

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA01010737" target="_blank" >TA01010737: Vývoj technologického zpracování ve světě nově zaváděných vysoce nutričně hodnotných luštěnin pro využití k přípravě běžných potravin i dietních a výživových výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    305351

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

    1. 7. 2015

  • Název vlastníka

    Univerzita Hradec Králové

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)