Způsob získávání vlákniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F15%3A50004517" target="_blank" >RIV/62690094:18470/15:50004517 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Způsob získávání vlákniny
Popis výsledku v původním jazyce
Lupinové slupky, lupinová jádra nebo lupinová mouka se smíchají s vodou, upraví se za stálého míchání jejich pH do alkalické oblasti 8 až 8,5 a zahřívají se do varu, vzniklá suspenze se ochladí na teplotu 60 až 70 oC, přidá se enzym pro štěpení bílkovinya za stálého míchání se hydrolyzuje bílkovina, přičemž vznikne tuhý vlákninový filtrační koláč, který se propere, usuší a rozemele. Při získávání vlákniny z rozemletých jader lupinových bobů nebo z lupinové mouky se do ochlazené suspenzepřidají také enzymy pro ztekucení a zcukernatění škrobu. Úprava pH se provádí zpravidla hydrouhličitanem draselný,
Název v anglickém jazyce
Obtaining dietary fiber filter cake
Popis výsledku anglicky
NOVELTY - Obtaining dietary fiber filter cake, comprises mixing lupine hull, lupine core or lupine flour with water, stirring them to alkaline by adjusting pH to 8-8.5 and heating to reflux, cooling the suspension to 60-70 degrees C, treating with enzymeto cleave the protein and stirring hydrolyzed protein, producing a graphite fiber filter cake which is washed, dried and ground. The pulp is obtained from crushed liver lupine bean or lupine flour by adding cold suspension enzymes for liquefaction and saccharification of starch, and the pH is adjusted by using potassium bicarbonate.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA01010737" target="_blank" >TA01010737: Vývoj technologického zpracování ve světě nově zaváděných vysoce nutričně hodnotných luštěnin pro využití k přípravě běžných potravin i dietních a výživových výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
305351
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
1. 7. 2015
Název vlastníka
Univerzita Hradec Králové
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)